Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na reki Vipavi načrtujejo nova športno-rekreativna območja

Vipava Rence Vogrsko

Občina Renče-Vogrsko je zadnji dve leti skrbela za obeleževanje Dneva Soče in Vipave. V ospredju je bilo otroško ustvarjanje, je pa občina k projektu pristopila z ureditvijo sprehajalne in kolesarske poti ob reki Vipavi ter z urejanjem vodotokov. Trenutno sprejemajo prvo spremembo občinskega prostorskega akta, ki na tej lokaciji predvideva več turizma.

''Območja nismo jih klasificirali kot kopališče, ampak smo ga na treh lokacijah definirali kot športno-rekreativna območja. Te tri lokacije so ob meji s Prvačino oz. sosednjo Mestno občino Nova Gorica, na sredini, zadnja pa je v Renčah,'' je dejal župan Tarik Žigon.

Pričeli so tudi s pripravo odloka o plovnosti reke Vipave, ki najprej predvideva ureditev njene okolice, saj se že pojavljajo ilegalna kampiranja, velika količina smeti ipd.

Reka daje turizmu pozitiven zagon, saj je priljubljena med kopalci, ljubitelji ribolova, v zadnjem letu se zelo razvija ponudba 'supanja', ki ga povezujejo z drugimi, predvsem kulinaričnimi ponudbami. V sklopu tega se lahko v občini pohvalijo, da so letos med aprilom in septembrom imeli 7.000 nočitev, to je kar 30 odstotkov več kot lani.

Možnosti za izkoriščanje Vipave v turistične namene, je še veliko, pove direktorica Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Erika Lojk: ''Tu gre za izziv legalizacije kopališč. Reka se v praksi uporablja tudi za osvežitve, turisti prav tako opazijo kopališča, ki so v uporabi pri domačinih, in se tudi sami radi osvežijo. Je pa to potencial, ki ga moramo tako na reki Vipavi kot na bližnjem Vogrščku še razvijati v bodoče.''

Občina je že pristopila k enemu svojih večjih projektov, ki predvideva urejanje poplavne ogroženosti. Za ta namen so v tem letu pridobili 5 milijonov evrov sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost s strani Ministrstva za naravne vire in prostor.

Do konca leta načrtujejo pridobitev gradbenih dovoljenj, prav tako pa je do konca leta predviden tudi zaključek del na kanalizaciji in vodovodu.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down