Pustnega rajanja si brez sladkih krofov skoraj ne moremo zamisliti. V ajdovskem Mlinotestu jih na leto spečejo okoli 4 milijone, največ z mareličnim polnilom.
„Ocenjujemo, da jih bomo letos, samo v zadnjem mesecu pred pustom ocvrli okrog 1,7 milijona, kar pa je nekaj več kot lani oziroma predlani. V prodaji zagotovo najbolj odstopa prav pustni torek, na ta dan pa prodamo okoli 200.000 krofov.“
Pravi Matic Majcenovič, član uprave Mlinotesta. Prav za krof z mareličnim polnilom je podjetje pred nekaj dnevi prejelo nagrado:
„Mlinotest je tudi letos sodeloval na izboru Gospodarske zbornice Slovenije, kjer se ukvarjajo s podeljevanjem medalj za kakovost raznim prehranskih artiklov, med drugim smo tekmovali z našim Carjem med krofi, kot smo ga poimenovali že pred leti, ki je po posebni recepturi narejen krof, ki jo skrbno varujemo. Letos smo že deveto leto zapored dobili zlato medaljo kakovosti za odlično svežo slaščico.“
Na omenjenem ocenjevanju je Mlinotest sicer prejel 50 odličij za svoje izdelke. Recepturo za zmagovalni krof sicer skrbno varujejo,
„Lahko pa povemo: to so, poleg odlične moke, ki jo sami meljemo v naših mlinih, jajca, olje, sladkor in pa precej pridnih rok v samem postopku in pazljivost pri tehnološkem postopku, kar se tiče temperatur, vlage in podobnih parametrov.“
Z Mlinotestovimi krofi se sladkajo kupci po vsej državi, izvažajo pa jih tudi na območje severne Italije, vendar imajo tamkajšnji kupci najraje različico z vanilijevim polnilom. Pred časom je podjetje v ponudbo vključilo tudi veganski krof z mareličnim polnilom.