Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Primorskem 20 novih sommelierev

Slovenija ima od prejšnjega tedna 20 novih sommelierev, ki so zaključili izobraževanje na prvi stopnji. Diplome so jim predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije podelili v novogoriški Perli. Od leta 1993 je tečaj prve stopnje zaključilo že 1060 sommelierev.

Pravkar zaključen tečaj je bil organizacijsko eden najzahtevnejših, saj je potekal v času omejitev med epidemijo covida -19 in je bil zato večkrat prekinjen oziroma je potekal v več fazah, predavanja so potekala tudi na daljavo, praktični del pa tudi na prostem, da je bilo zadoščeno vsem tedaj aktualnim pravilom, pravi Ivan Peršolja, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije:

„Prav tako so tudi izpiti trajali praktično eno leto, ker smo imeli v več skupinah. Tudi zaradi tega, ker so bili vsi tisti, ki so obiskovali tečaj, med covdom doma, ko pa odprli lokale, niso omeli časa nadaljevati. Tako smo se morali prilagajati vsem udeležencem, da smo uspeli izpeljati ta tečaj z izpiti do konca.“

Od kod vse prihajajo novi diplomanti?

„Ti diplomanti, ki so prejeli diplome v Novi Gorici, so predvsem s Primorskega konca, od Portoroža do Kobarida. Ostali iz te skupine so imeli podelitev že kak mesec nazaj v Ljubljani.“

Med tečajniki so pretežno gostinci, na veselje organizatorjev so to večinoma mlajši ljudje, ki v lokalih nadaljujejo delo svojih staršev ali lastnikov, ki so tečaj opravili že pred desetletjem ali dvema.

Omenjeno društvo v Ljubljani trenutno izvaja tečaj prve stopnje, januarja pa se bo v Kopru začela druga stopnja. Na različnih lokacijah po Sloveniji pa med drugim načrtujejo še niz krajših tečajev na temo „Uvod v kulturo vina“.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down