Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na prenovljenem Trgu Evrope bodo drevesa, vodomet in nova urbana oprema

Trg Evrope je korak bliže h končni ureditvi, ki se mora zaključiti še pred začetkom Evropske prestolnice kulture. Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO je objavilo javni razpis za ureditev Trga Evrope, ki v prvi fazi zajema zbiranje prijav, v drugi pa oddajo ponudb za gradbena dela. Investicija v vrednosti 2,5 milijona evrov predvideva prenovo Trga Evrope in dela ulic t. i. Trizoba Maxa Fabianija na italijanski strani – gre za tri ulice, ki se stekajo na Trg Evrope.

Prijave za prvo fazo razpisa so odprte do 1. septembra. Pomočnik direktorice EZTS GO, Tomaž Konrad, dodaja, da bo razpis iz druge faze objavljen predvidoma v novembru.

Po časovnici je namreč predviden začetek del investicije takoj v začetku leta 2024.“

Vzporedno pa poteka tudi projektiranje Trga Evrope, ki je v sklepni fazi z zbiranjem ustreznih soglasij.

Sama investicija bo obsegala: Trg se bo precej razširil, odprl se bo tako proti poslopju Slovenski železnic oziroma železniške postaje, odprl se bo tudi proti italijanski strani, proti tridentu, da na nek način prostor zadiha. Vemo, da bo trg ključno prizorišče Evropske prestolnice kulture in bo v funkciji prireditvenega prostora, zato je velik poudarek pri projektiranju tudi na temu, da ima funkcionalnost tudi z vidika organizacije dogodkov.“

Prenova Trga Evrope predvideva ozelenitev z več kot 20 drevesi, poleg tega pa še:

Tudi neki vodni elementi bodo na trgu, prav zaradi tega, da malo razbije monotonost trga, nova razsvetljava, urbana oprema, nove klopi in podobne rešitve. Verjamemo, da bo zanimiv projekt, da bo funkcionalen in dobro sprejet v našem okolju.“

Vecchietov mozaik kot najbolj prepoznaven element tudi po ureditvi Trga Evrope ostaja na istem mestu. Dela naj bi bila zaključena do 31. decembra prihodnje leto.

Celoten poseg poleg prenove trga predvideva tudi novo enotno tlakovanje tako imenovanega Trizoba Maksa Fabianija, ki ga sestavljajo ulice Caprin, Luzzato in Foscolo ter tudi dela Kolodvorske ulice med trgom in železniško postajo.

Urbani poseg na italijanski strani financira regionalni program PON FESR 2021-2027 Urbana agenda, v Sloveniji pa je financiran v okviru nacionalnega programa PON FESR 2021-2027 ter iz državnih in občinskih sredstev občin Gorica in Nova Gorica. Eden izmed pomembnih vidikov pri realizaciji del je tudi pridobivanje Evropskega financiranja, ki ga ravno tako vzporedno vodi EZTS GO.

Že spomladi je bil zaključen razpis za pripravo projektne dokumentacije za izvedbo, vodenje gradbišča in koordincijo varnosti, na jaterem je bila izbrana italijansko-slovenska strokovna skupina, ki jo sestavljajo: ljubljanski Arhitekturni Biro Ravnikar Potokar d.o.o., novogoriški Edil Inženiring, D:RH Architetti Associati in SA architetti assiciati, oba iz Benetk, Sertec Engineering (Loranzè, TO), Detajl Infrastruktura iz Vipave, PINSS Nova Gorica, Erdado in Lozej iz Ajdovščine.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down