Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na območju čezmejnega Krasa želijo ustanoviti EZTS

Čezmejno kraško območje se pripravlja na povezovanje znotraj Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Kras Carso. Skupnemu upravljanju in trajnostnemu razvoju območja Matičnega Krasa je namenjen projekt Kras – Carso II, ki se je uradno začel včeraj in ga sofinancira Evropska unija.

S povezovanjem Matičnega Krasa zasledujejo različne cilje, pojasnjuje Aleš Vodičar, direktor ORA Krasa in Brkinov, ki je vodilni partner projekta:

Prvi, glavni cilj projekta je ustanovitev EZTS – Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, s katerim bi, predvsem s turističnim, pa tudi z ostalimi vidiki, povezali Matični Kras. Poleg tega se namerava tudi formalizirati ustanovitev Geoparka Kras – Carso, ki tudi poteka čezmejno med slovenskimi in italijanskimi občinami.“

Projekt Kras – Carso namerava pospešiti trajnostni razvoj na čezmejnem območju Matičnega Krasa, v okviru okolju prijaznega turizma. S tem nadgrajuje rezultate prejšnjih projektov Interreg.

Pri projektu gre torej v prvi vrsti za turistično povezovanje, promocijsko vlogo in iskanje načinov povezovanja proizvajalcev domačih pridelkov ter ustanovitev skupne znamke kakovost, obeta se tudi nov sprejemni center v katerem se bodo domači pridelki prodajali.

Tudi na trajnostno mobilnost nismo pozabili, tako da bomo znotraj projekta v naslednjih treh letih izvajali trajnostne prevoze med točkami, kot na primer pred leti med Štanjelom in Devinom. Skratka, da povežemo slovenske občine z italijanskimi in morjem.“

V ustanovitev EZTS Kras Carso, skupnega organa upravljanja območja matičnega Krasa oziroma Geoparka Krasa, naj bi se na slovenski strani vključilo pet občin: Miren – Kostanjevica, Komen, Sežana, Divača in Hrpelje – Kozina, kar bodo morali potrditi še občinski sveti, z italijanske strani pa naj bi se jih vključilo 12.

Podporo slovenske vlade je včeraj potrdil Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, konsenz pa bo morala izraziti še italijanska stran.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down