Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Mangrt odslej po novi učni poti

Mangrtsko sedlo velja za dragocen del Triglavskega narodnega parka in Julijskih Alp. Geološke, geomorfološke, botanične, zoološke in meteorološke značilnosti krojijo izjemen preplet naravnih danosti, ki privabljajo v poletni sezoni številne obiskovalce, katere odslej čaka nova 4 kilometre dolga učna pot. Nedavno jo je skupaj z ostalimi deležniki odprl javni zavod Triglavski narodni park.

Učna pot ima dve izhodišči, in sicer na parkirišču pred zadnjim predorom in na zadnjem parkirišču. Pot poteka mimo koče, po delno novo urejeni poti do ceste. Najudobnejši del poti predstavlja opuščena cesta, ki ob ugodnih vremenskih pogojih ponuja izjemne razglede ter hkrati omogoča varen korak obiskovalcem,  nevajenih hoje po »običajnih« visokogorskih poteh, poudarjajo v Triglavskem narodnem parku. Poleg omogočanja varnega obiska je osrednji namen nove poti usmeriti obiskovalca na linijo, ki poteka po robu oziroma mimo mirnega območja, namenjenega varovanju belke, v evropskem merilu ogrožene vrste ptice, ki pa je na Mangartskem sedlu izjemno številna.

Vrhnji del Mangrtskega sedla je bil v preteklosti dosegljiv po številnih poteh, mnoge od njih so nastale kot posledica neustreznega usmerjanja obiska, ta "običaj" pa je povzročal erozijske procese na območju sedla, ki je že sicer izredno občutljivo. To potrjuje tudi bovški župan Valter Mlekuž:

To kar je bilo prej je bilo nevzdržno, še pove Mlekuž, ki verjame, da se bodo planinci odslej posluževali nove poti. So težave tudi na drugih poteh?

Vrednost del na učni poti Mangrt, ki so potekala v lanski poletni sezoni, znaša okoli 40.000 evrov.

(foto: arhiv JZ TNP)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down