Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Krasu decembra prvi zbiralniki za odpadno kuhinjsko olje

Kuhinjsko Olje
Foto: okusno.je

Komunala Sežana bo v sodelovanju z Občino Sežana, Občino Divača, Občino Hrpelje-Kozina in Občino Komen v mesecu decembru pričela na ekološke otoke postavljati prvih 42 zbiralnikov za odpadno kuhinjsko olje.

En liter olja, zlit v odtok ali naravo, lahko onesnaži tudi milijon litrov pitne vode. Olje, zmešano z detergentom, se razprši na manjše kapljice in nalaga na odtočne cevi ter tako predstavlja lepilo za vso nesnago. Ujame se v čistilne naprave in pomeni dodatno delo in stroške odstranjevanja. Je vir neprijetnih vonjav in hranilo za glodalce. Odpadno olje pa je lahko odlična surovina. Zbrana odpadna jedilna olja lahko predelamo v biodizel oz. gorivo za dizelske motorje in glicerin, ki se uporablja farmaciji. Odpadno jedilno olje lahko predelamo tudi v okrasne svečke.

Do sedaj so občani lahko odpadno jedilno olje oddali zgolj na zbirnem centru in enkrat letno na spomladanski akciji zbiranja nevarnih odpadkov. V decembru pa bodo nekatere ekološke otoke poskusno opremili z zabojnikom za zbiranje odpadnega kuhinjskega olja. Če se bo sistem izkazal kot dober, bodo mrežo zbiralnikov za olje po ekoloških otokih postopoma širili.

Odpadno jedilno olje se bo zbiralo po sistemu oddaje v zaprti plastenki. Zabojnik bo v oranžni barvi.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down