Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Krasu letos zazrti v čezmejno turistično sodelovanje

Jutri obeležujemo mednarodni dan turističnih vodnikov. Slednji so na Krasu in v Brkinih organizirani v stanovsko družbo in tako kot že v petih zaporednih preteklih letih, se bodo tudi letos udeležili globalne akcije pod okriljem Svetovne zveze društev turističnih vodnikov, ki letos nosi ime Turistični vodniki – varuhi pri promociji in spodbujanju zelenega turizma. S tem bodo poskušali povezati ves turistično razviti del planeta. Je pa 21. februar tudi dan, ko regija že začenja pogledovati proti novi turistični sezoni.

Aleš Vodičar, direktor Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov, pravi, da v bližnjo prihodnost gledajo pozitivno glede na lanskoletno 5% višjo številko nočitev kot leta 2019: ''Zazrti smo bolj v čezmejno sodelovanje z italijanskim delom Krasa, namreč ustanavljamo skupni čezmejni Geopark. V sklopu še treh čezmejnih projektov bomo povezovali in promovirali predvsem domače produkte in izvajali ter pripravljali skupne turistične produkte v tesni povezavi s turističnimi vodniki, brez katerih se tega ne da povezovati.''

V Zavodu Miren Kras v to zgodbo vključujejo 11 brezplačnih vodenj po Krasu in Brkinih ter še mnogo več: ''Leto 2024 bodo zagotovo zaznamovale priprave na Evropsko prestolnico kulture. V naši destinaciji bomo vse večje prireditve obarvali čezmejno, kar pomeni, da bomo program oblikovali v sodelovanju z zamejsko skupnostjo in tega se zares veselimo. Letos se pričenja tudi ureditev okolice Pomnika miru na Cerju, na katero čakamo vrsto let in ki si jo ta izjemna arhitektura tudi zasluži,'' je povedala direktorica zavoda Ariana Durnik.

Za konec zagotavlja, da bo tudi leto 2024 lepo za turizem, ki ostaja ena najhitreje rastočih branž. Tudi destinacija Miren Kras je v lanskem letu presegla številke iz tako opevanega leta 2019. Glede na to, da se bliža projekt Evropska prestolnica kulture, pa bodo poskušali postati zanimivi tudi za tiste ciljne skupine, ki jih ne zanima zgolj kultura kot umetnost, ampak tudi kultura prostora, hrane, lokalnih struktur ipd.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down