Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Krasu lani največ nočitev na Komenskem, letos destinacija z novim vodnikom

Destinacija Kras in Brkini je v minulem letu presegla število prenočitev turistov rekordnega predkoronskega leta 2019.

''V lanskem letu so vse 4 kraško-brkinske občine zabeležile skupno 5 odstotkov več prenočitev kot rekordnega leta 2019. Največ nočitev so pa zabeležili v Občini Komen in to kar za 46 odstotkov več in v Občini Sežana za 18 odstotkov več kot leta 2019,'' je povedala strokovna vodja destinacije Katja Kralj.

Včeraj so tudi na to temo organizirali dogodek z imenom ''Povezovanje in dobre prakse na področju turizma na Krasu in v Brkinih'', s katerim so želeli vse tamkajšnje turistične, gostinske in ostale ponudnike spodbuditi k povezovanju: ''Lani smo se povezovali znotraj destinacije, tj. s svojimi ponudniki, in sicer na letnih srečanjih, ob dogodkih in destinacijskih aktivnostih. Poleg tega se pa tudi povezujemo s sosednjimi destinacijami na področju promocije, sejemskih nastopov, lani smo tudi neformalno prevzeli koordinacijo srečanj mediteransko-kraške regije, saj v tem vidimo, da smo lahko vsi učinkovitejši predvsem na nastopih v tujini.''

In prav s tujino tkujejo pomembne vezi, saj s skupnimi dogodki in kampanjo čezmejno sodelujejo pri projektu vzpostavitve novega Geoparka Kras-Karst.

So pa včeraj predstavili tudi pomembno novost, in sicer nastajajoči vodnik po Krasu in Brkinih, kjer bodo na več kot 200 straneh predstavili okoli 180 ponudnikov s tega območja. Načrtujejo, da bo vodnik izšel do poletja.

''To je prva tovrstna publikacija, v kateri predstavljamo in smo tudi zbrali vse naravne in kulturne znamenitosti s področja celotnega matičnega Krasa ter želeli vključiti čim več ponudnikov, da bo knjiga reprezentativna za celotno območje,'' je dejala avtorica Maja Ščuka.

Publikacija zajema celoten Kras od Cerja do Kraškega Roba, vključeni so tudi ponudniki z italijanskega dela Krasa. Vodnik bo namenjen predvsem turistom, ki se bodo tako lahko seznanili s celotno ponudbo omenjenega območja, za katero je značilna pristna in raznolika, predvsem pa butična ponudba. In prav s predhodno seznanitvijo in rezervacijo doživetij pri ponudnikih, jo je mogoče tudi najbolj pristno doživeti, je prepričana Maja Ščuka.

Natisnjen vodnik bo izšel v slovenščini in angleščini, na voljo bo tudi spletna različica.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down