Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Krasu lahko mirne duše rečejo, da so obeti krasni

Če se bo nadaljevala rast kazalnikov turizma na skrajnem zahodu Krasa in spodnje Vipavske doline, kjer deluje Javni zavod Miren Kras, bodo lahko v zavodu in v občini Miren-Kostanjevica zadovoljni. Kakor je bilo zadovoljstvo zaznati sinoči, ko je direktorica ustanove Ariana B. Suhadolnik prišla o lanskem poslovanju poročat občinskim svetnikom.


“Kljub izjemnim tragedijam, od vojne v Ukrajini do velikega požara, smo zadovoljni z rezultati. Leto smo zaključili pozitivno, realizirali smo tudi 14.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki, ki bo seveda namensko porabljen. Kar se tiče poslovnih ozoroma rezultatov v destinaciji pa: 46-odstotna rast obiska pomnika, skoraj 30-odstotna rast nočitev in obiska gostov – lahko smo zadovoljni.”

Tako je strnila glavne poudarke. V številkah to med drugim pomeni, da je zavod ob sicer prevladujočem sofinanciranju iz občinske blagajne v višini 240.000 evrov zbral dobrih 57 tisočakov s tržnimi dejavnostmi, da so na območju Miren Kras našteli preko 9000 nočitev skoraj 3100 gostov, da je stolp na Cerju pritegnil več kot 11.000 obiskovalcev. Letos si bodo v zavodu prizadevali te in druge kazalnike še izboljšati, hkrati imajo pred seboj nekaj večjih projektov.
“Za leto 2023 je še vedno fokus na zagotovitvi sredstev za postavitev stalne razstave Na zahodnem robu. In drugi večji projekt, je projekt, vezan na požar: vzpostavitev te mednarodne pohodniške transverzale Zeleno srce Krasa.”

Skupaj z občino tudi še naprej iščejo denar za obnovo in širitev ploščadi okrog stolpa na Cerju, župan Mauricij Humar pravi, da pričakujejo ustrezni razpis ministrstva za gospodarstvo. In pred svetniki ni bil skop s pohvalami.
“Mi smo zadovoljni, ker vidimo, da zavod se iz leta v leto razvija, da je tudi dogodkov iz leta v leto več. Iz poročil vidimo, da je zavod uspešno posloval, da ima precej tržne dejavnosti, predvsem pa, da so za v prihodnje vsi plani, ki so pripravljeni, pripravljeni razvojno.”

Pripravljeni so z namenom, da bosta rob Krasa in Vipavske doline skupaj s širšim območje čedalje zanimivejša za turiste.

Foto: Ambrož Sardoč

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down