Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Kanalskem Vrhu bi Soške elektrarne imele še sončno elektrarno

Soške elektrarne nameravajo ob umetnem jezeru za svojo črpalno hidroelektrarno na Kanalskem Vrhu postaviti sončno centralo z močjo do 10 megavatov. Sprožile so postopek spreminjanja ustreznega prostorskega načrta in s tem seznanile svet Občine Kanal.

Urbanistka Maja Šinigoj iz podjetja Locus.“Gre za to, da se na območju obstoječega objekta za pridobivanje električne energije, ki je črpalna hidroelektrarna, umešča še drug objekt, ki v tem veljavnem lokacijskem načrtu ni bil načrtovan.”

Po njenih besedah so predlagane spremembe prostorskega akta javno razgrnjene, zbira se pripombe nanje. Če naj jih uveljavijo, bo trebno dobiti tudi soglasje občinskih svetnikov. Ti pa so za uvod razpravljal zlasti o “starih ranah”; o tem, ali so v zameno za črpalno elektrarno v svoji soseščini občani res dobili vse obljubljeno. Med drugim je zrasel večnamenski objekt ob vodi na Kanalskem vrhu, ki pa še zmeraj sameva. Občina ga je naposled dogradila in županja Tina Gerbec se nadeja, da bo le oddan v najem ... “Imeli smo tudi že kar nekaj javnih razpisov, kjer iščemo izvajalca, ki bi tam izvajal gostinsko dejavnost. To je še v teku, jaz si iskreno želim, da bomo za naslednjo turistično sezono dobili izvajalca.”

Kajti, kot se je govorilo od vsega začetka, bi lahko umetno jezero na robu Banjške planote spodbudilo turizem. Hiša ob vodi naj bi bila kot nalašč za gostišče, to infrastrukturo pa naj bi ob postavljanju sončne elektrarne še dopolnili. Šinigojeva je opisala pot do glavne novosti ... “Glede na to, da se je ta objekt zdaj že uredil, komunalno opremil, in je dejansko urejen tako, da se laho gostinska dejavnost notri opravlja, je občina razmišljala v smer, da na nek način tudi privabi nekoga, ki bi imel interes tak objekt vzeti v najem. Zato smo na to območje umestili tudi to obliko kampa.”

Županja je pojasnila, da so začrtali prostor za avtodome, kakor tudi da so “... krožne pešpoti, kolesarske poti so tam okoli predvidene in pa nek turistično-informativni program.”

Nekateri svetnik občine so predlagali asfaltiranje poti okrog jezera, da ne bi sčasoma postale razrit makadam.

(Foto: seng.si)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down