Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Goriškem včeraj več kot podvojeno število dnevnih okužb

Prvi podatki o včerajšnjem številu okužb kažejo še naprej strm porast, saj so na NIJZ ob več kot 19.400 opravljenih PCR-testih potrdili skoraj 12.300 pozitivnih, kar je daleč največje število primerov okužb z novim koronavirusom v enem dnevu doslej v Sloveniji. Delež pozitivnih testov je bil 63,2-odstoten.

Podatki za goriško regijo kažejo več kot podvojeno število novih primerov, saj je včeraj s ponedeljkovih 436 poskočilo na 966 v enem dnevu. V Novi Gorici so potrdili 283 okuženih, v Ajdovščini 134 in so tako v občini presegli skupno 5000 okužb od začetka epidemije, v Idriji je bilo včeraj 99 novih potrjenih primerov, na Tolminskem še 67, sledi Vipava z 62, med manjšimi občinami izstopajo Šempeter-Vrtojba 51, Kanal z 48, Brda 44, več kot 30 pa so jih našteli tudi v občinah Kobarid, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko.

Po 14-dnevni incidenci na 100.000 prebivalcev je Goriška trenutno na drugem mestu med slovenskimi regijami in zaostaja le za Osrednjeslovensko.

V obalno-kraški regiji je bil včerajšnji porast precej manjši kot na severnem Primorskem, saj se je dnevno število po ponedeljkovih 459 povečalo na 587, od tega so 154 novih okužb potrdili na Sežanskem, v Komnu pa 15.

V ZD Sežana so včeraj zaradi povečanja izvajanja PCR-testov testiranje z hitrimi antigenskimi testi odpovedali. Kako danes poteka delo, smo vprašali pomočnico direktorice za zdravstveno nego Matejo Prelc:

Kako pa je z opravljanjem hitrih testov v ZD Sežana?

V rahlem porastu je tudi število hospitaliziranih na covid oddelkuv Šempetru, kjer se po podatkih NIJZ danes zdravi 35 pacientov s covidom-19, kar je največ v zadnjem mesecu dni. Osem jih je na intenzivni enoti, eden pa je včeraj po podatkih NIJZ izgubil boj z boleznijo.

Danes so sicer začela veljati spremenjena pravila glede karantene v primeru tveganega stika z okuženo osebo, ki uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu. Zaradi naraščanja števila okužb pa bo, razen za rizične skupine, PCR-testiranje namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down