Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Gori urejajo zemljiška razmerja

Spomladi sprejeta novela zakona o agrarnih skupnostih je omogočila, da jih lahko odslej tudi v davčnih postopkih zastopa zastopnik, s tem pa jim omogočila tudi promet z nepremičninami. V Agrarni skupnosti Dol-Otlica, ki šteje okvirno 90 članov – dedičev in razpolaga s približno 300 hektari zemljišč, bodo sedaj lahko prodali nekatera ključna javna zemljišča, je povedal predsednik skupnosti Slavko Vidic.

"To je dejansko Marija Terezija podarila Gorjanom za preživetje v zimskem času, če niso imeli zadosti sena za živali, da so lahko pasli na tem predelu. Med tem časom se je ta del zarasel in je tam nastal gozd, nekaj so tudi sami Gorjani pogozdovali – del pod Čavnom. S tega vidika smo dobili kar nekaj gozda. To sedaj počasi čistimo, koristimo in vzdržujemo."

Parcele bodo prodali tudi občini Ajdovščina, v vrednosti okrog 50.000 evrov.

„Nekaj za potrebe agrarne skupnosti, delež pa razdelimo članom. Še pet jih je, ki še niso uredili vsega, ker imajo zelo velike probleme glede tega, ker so dediči po vsem svetu. Veliko jim je pomagala prav agrarna skupnost, da so prišli do lastništva, ampak bil je velik problem, da smo to rešili.“

Občina Ajdovščina bo od Agrarne skupnosti Dol-Otlica odkupila ključna zemljišča, vsa v splošni rabi, med drugim tudi vodno zajetje Skuk, lastništvo parkirišča in dostopne poti do pokopališča na Otlici, ter več javnih in dostopnih poti. Vse odkupljene parcele se namenja splošni rabi.

Foto: Spletna stran Občine Ajdovščina

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down