Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Frankfurtskem knjižnem sejmu tudi o EPK 2025

Frankfurtski Sejem 1

Frankfurtski knjižni sejem se je včeraj zaključil tudi s poudarkom na Evropski prestolnici kulture, naslovom, ki ga bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico nosila leta 2025. Na sklepni slovesnosti je Slovenija, letošnja častna gostja sejma, to vlogo slovesno predala Italiji, ki bo na Frankfurtske knjižnem sejmu v vlogi častne gostje nastopala prihodnje leto. Na slovesnosti sta sodelovala tudi župana obeh Goric, Samo Turel in Rodolfo Ziberna.

Direktorica javne agencije za knjigo Katja Stergar je v zaključnem nagovoru poudarila uspešno predstavitev Slovenije na knjižnem sejmu ter izpostavila Evropsko prestolnico kulture 2025, ki bo ponovno povezala Slovenijo in Italijo.

Neizmerno sem hvaležna Evropski prestolnici kulture Nova Gorica, da ste se vključili v projekt, da vas lahko tukaj predstavljamo, ker se mi to zdi krasno nadaljevanje, most k vsemu temu. Naša literatura je povezana in skupaj bomo lahko naredili marsikaj,“

Na Frankfurtskem knjižnem sejmu se je predstavilo tudi pet domačih avtorjev: Mirt Komel, Nataša Konc Lorenzutti, Miljana Cunta, Anja Štefan in Anja Mugerli. Slednja je takole strnila svoje vtise:

„Mislim da tako zame kot za vse slovenske avtorje, ki sodelujemo na frankfurtskem knjižnem sejmu, je to ena izjemna priložnost, da so naša dela prevedena ne samo v nemščino, ampak tudi v druge jezike.“

Slovenija je s slavnostno predajo zvitka – umetniškega predmeta, zasnovanega posebej za frankfurtski knjižni sejem štafeto častne gostje predala Italiji in to potem, ko je tržaški pisatelj Dušan Jelinčič poudaril vprašanje meje skozi zgodovino in pomen tega, da meje ni več. Priložnost za predstavitev EPK, ki bo potekala v tem duhu, je pozdravil tudi novogoriški župan Samo Turel:

Predstavitev EPK na tem dogodku zagotovo pomeni korak naprej v promociji, v seznanjanju širše, tudi nemške javnosti o tem, da bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico leta 2025 Evropska prestolnica kulture,“

Goriški župan Rodolfo Ziberna je poudaril podporo slovenske in italijanske vlade ter odmevnost dogodka:

" Izjemno je imeti to priložnost tukaj na Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki je tudi eden najpomembnejših svetovnih kulturnih dogodkov. O tem, kar se zgodi na Frankfurtskem knjižnem sejmu, ni mogoče brati samo tu v Frankfurtu, ampak tudi v mnogih evropskih in svetovnih prestolnicah."

Slovenija bo prihodnje leto država gostja na knjižnem sejmu v Bologni, prav tako prihodnje leto pa bo potekalo srečanje mednarodne zveze IBI v Trstu, ki se bo delno odvijalo tudi v Sloveniji.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down