Več kot 50 vinarskih hiš tako iz slovenske kot italijanske strani Brd, poleg njih pa še različni kulinarični ponudniki in vrhunske restavracije iz obeh strani meje bodo božale brbončice obiskovalcev vinskega festivala Brda&Collio, ki bo to soboto popoldne v Vili Vipolže.
Poslovodja Vinoteke Brda David Lipovšek o premierni izvedbi novega koncepta festivala:
»Tukajšnje vinsko območje je zelo unikatno v svetovnem merilu, saj ima večina prisotnih vinarjev na festivalu vinograde tako v Sloveniji kot v Italiji. In s takšnim nekakšnim skupnim nastopom lahko pokažemo vso našo posebnost na enem mestu ter obenem vzpostavimo trdne temelje čezmejnega sodelovanja. Menim, da prav v takšnem sodelovanju imamo še ogromno potenciala v prihodnosti.«
Vsako uro bo ena izmed sodelujočih restavracij imela "cooking show", ko bodo lahko obiskovalci poskusili in obenem se naučili, kako pripraviti njihove mojstrovine.
»Učinki takšnih dogodkov so zagotovo multiplikativni v več pogledih. Takšni festivali napolnijo prenočitvene kapacitete, gostinske ponudnike tako v Goriških Brdih kot v širši okolici. Povečajo samo prepoznavnost obeh vinskih destinacij, torej s tem tudi povečamo nekako prepoznavnost vinarjev. In s takimi dogodki dejansko vzpostavljamo temelje o pozitivnem čezmejnem sodelovanju.«
O doprinosu festivala pove Lipovšek in dodaja, da verjame, da bo ta festival postal stalnica v Goriških Brdih.
(foto: utrinek iz majskega dogodka v Vili Vipolže Brda&Friends, facebook Vinoteka Brda)