Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na EPK se pripravljajo tudi na italijanski strani meje

Trg Evrope Render 2

Osmega februarja 2025 bo slovesna otvoritev projekta Evropska prestolnica kulture, ki ga bo Nova Gorica gostila v partnerstvu z Gorico. Zato se na obeh straneh meje pospešeno pripravlja in obnavlja območje t. i. EPK distrikta, ki se oblikuje za potrebe projekta in kjer bo potekala glavnina programa.

Na slovenski strani bo v tem sklopu obnovljen Trg Evrope, novogoriška železniška postaja z novim podhodom in umikom tirov ter kolesarskimi potmi, obnovljena bosta dva objekta slovenskih železnic, urejen urbani zeleni pas med nekdanjima carinarnicama v Solkanu in v Erjavčevi ulici ter obnovljen rafutski park z vilo.

Veliko načrtov imajo tudi na italijanski strani goriške meje: obnoviti nameravajo območje nekdanjega mejnega prehoda Rožna Dolina, kjer se sedaj nahaja zgolj parkirišče in ga povezati z nekdanjim mejnim prehodom Rafut, pojasnjuje Sarah Filisetti z Občine Gorica:

Namen je torej ozelenitev v duhu te ureditve zelenega obmejnega pasu, posadili naj bi veliko novih dreves, istočasno pa bi uredili tudi peš cono oziroma mešanega prometa, da se upočasni promet in da se uredi tudi kolesarska steza.“

Omenjeno parkirišče pa bo preurejeno v večnamenski prostor, ki se bo lahko prilagajal glede na potrebe in glede na različne dogodke ob EPK.

Poleg obnove tik ob meji pa imajo na italijanski strani namen izvesti še celo vrsto drugih projektov na ostalih območjih, predvsem gre za prenovo športnih objektov, istočasno pa tudi ureditev niza parkirišč in kolesarskih stez, da postane mesto veliko bolj prijazno uporabnikom in tudi povezljivo z Novo Gorico.

Iz italijanskega nacionalnega sklada za obnovo gospodarstva in za odpornost so pridobili sredstva, ki jih bodo namenili za prenovo celotnega grajskega naselja Goriškega gradu, investicija bo veljala 30 milijonov evrov.

Obenem se pripravlja tudi tematska pot za turiste in obiskovalce, in sicer povezava med sinagogo v nekdanjem getu, z židovskim pokopališčem v Rožni Dolini, torej tematsko s prisotnostjo judovske skupnosti v Gorici.“

Tri ulice, ki vodijo do Trga Evrope, kot jih je zasnoval Max Fabiani, tako imenovani trizob – ulice Foscolo, Caprin in Luzzato, bodo pretlakovane in ozelenjene, da se tudi po vsebini in videzu uskladijo s prenovo Trga Evrope in celotnega zelenega pasu ob meji.

Naštet je ožji nabor projektov, poleg tega se namreč snuje še cela vrsta drugih projektov, kot so prenova športnih objektov, gledališč, in drugih prostorov, ki bi bili primerni za prireditve.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down