Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Cerju spomin na pesnika Mateja Bora

Tradicionalno zborovanje za mir, ki so ga v soboto pripravili na Cerju, je bilo tokrat posvečeno spominu na pesnika Mateja Bora, saj letos namreč obeležujemo 110. obletnico njegovega rojstva in 30. obletnico smrti.. Slavnostna govornica, predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič, pa je izpostavila predvsem uporni duh Primorcev in spomin na boj Tigrovcev.

Primorska je velika. Primorska je velika predvsem v srcih vseh zavednih Slovenk in Slovencev. Primorska je zibelka protifašističnega upora in simbol neuklonjivosti ljudi.

Ob vsemu nasilju, ki smo mu še danes priča, in praznovanju mednarodnega dneva miru se je vprašala, ali smo se iz pretekle zgodovine kaj naučili.

Ali smo se iz prelite krvi kaj naučili?  Težko je reči, da smo. Ekstremne, sovražne politike so namreč vsakodneven pojav v Evropi oziroma na celem svetu. Nasilje pa rojeva samo nasilje. Pravijo odpustiti, vendar nikoli pozabiti. Zato si moramo odpustiti, da smo kot narod dopustili, da nas tuje ideje in tuji apetiti zapeljejo v najhujši zločin – izdajo svojega lastnega naroda, svoje lastne identitete.

Zbrane na zborovanju za mir so nagovorili še predsednik Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije Marjan Križman, župan Občine Miren Kostanjevica Mauricij Humar in  predsednik Društva TIGR Gorazd Humar.

To spominjanje je nujen zgodovinski dolg nas samih in izraz spoštovanja vseh protagonistov teh dogodkov z enim samim namenom – da se taka dejanja iz preteklosti ne bi več ponovila. To je hkrati plemenita oblika zavzemanja za mir v vseh časih in tudi danes seveda.

Dogajanje na Cerju se je sicer začelo že v petek z mednarodnim srečanjem Unesco šol, ki ga je organizirala Gimnazija Nova Gorica.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down