Na trgu dela primanjkuje tudi kadrov v turizmu, gostinstvu in kmetijstvu. Dobra novica prihaja z Biotehniške šole v Šempetru pri Gorici, kjer so letos vpisali skoraj 60 odstotkov več prvošolcev kot v preteklem letu. Vpis se je skoraj podvojil tudi na programu Gastronomsko-turistični tehnik, ki so ga prvič zagnali v preteklem šolskem letu. Številke povzema ravnateljica Barbara Miklavčič Velikonja:
Enako se je povečalo število učencev tudi na ostalih programih, povezanih s kmetijstvom, živilstvom in tudi na programu naravovarstveni tehnik.
Na šoli je letos več kot 400 dijakov, v dijaškem domu, ki se nahaja poleg šolskega kompleksa, pa jih je nastanjenih skoraj sto. Povečano število dijakov ravnateljica pripisuje promociji poklicev, za katere izobražujejo na njihovi šoli, pa tudi dvigu zavedanja o potencialu pridelave domačih izdelkov in kmetovanja, kar je, kot pravi ravnateljica, osnova za vrhunsko kulinariko kar gre z roko v roki tudi z razvojem turizma v regiji in širše.