Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Banjški planoti bodo urejali konjeniške poti

Konj

Turizem na Trnovsko-Banjški planoti je osnovan predvsem na principu trajnosti, se pravi na ohranjenem naravnem okolju, lokalnih tradicijah in kulturni dediščini. Povezuje pa se tudi s pohodništvom, kolesarstvom in na Banjški planoti tudi s konjeništvom. Novogoriška mestna občina je projekt Konjeniške poti predlani uspešno prijavila na razpis LAS v objemu sonca in zanj pridobila sofinanciranje iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

V okviru priprave projekta je definirana trasa nove konjeniške poti, s katero se naslanjajo na že obstoječe konjeniške poti, pojasnjuje Nataša Kolenc iz novogoriške mestne občine:

S tem projektom v bistvu to omrežje poti, kot rečeno, ki je povezalo zahodni kras in spodnjo Vipavsko dolino na južnem delu, podaljšujemo v Mestno občino Nova Gorica in s tem spodnjo Vipavsko dolino konkretno Vogrsko, Ajševico in kraje naprej, povezujemo tudi z Banjško planoto.“

Banjški planoti tako omogočajo novo urejeno rekreativno povezavo z mestom Nova Gorica in z dolino. Omenjene poti pa bodo s pridom lahko uporabljali tudi kolesarji in pohodniki.

Čisto konkretno, začnemo v Vogrskem, pot potem poteka preko obstoječih kolovozov, makadamskih in podobnih poti preko Ajševice in Lok do Ravnice proti Grgarju, od tam proti Grgarskim Ravnam in potem vzhodno proti Batam, kjer po Banjški planoti pot naredi krog in povratek poti je potem po isti trasi nazaj.“

Ta zanka vključuje tudi konjeniško lokacijo Mandrija na Ajševici in DS kamping na Banjški planoti in s tem podpira lokalni konjeniški turizem. Dejan Strgar iz DS kamping meni, da bodo konjeniške poti na Planoto prinesle dodatno ponudbo in dodano vrednost.

Mislim, da bo pripeljalo kar veliko število konjenikov, ki bodo lahko povezali vipavsko in kraško regijo s Planoto. Mislim, da bo treba še kar nekaj dela narediti na reklami tega, saj je konjeniški šport v porastu, da se bo to tudi reklamiralo v tujini, kar je že nekaj let kar moderna stvar.“

Projekt ureditve konjeniških poti je v fazi izvajanja in v pripravah za začetek označevanja, zaključen bo konec letošnjega leta.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down