Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Miren - Kostanjevica: letos bodo več načrtovali, da bi nato več gradili

Mirensko-kostanjski občinski svetniki so sinoči potrdili osnutka proračunov občine za letošnje in prihodnje leto. V njeno blagajno naj bi se torej letos nateklo nekaj čez 7,3 milijona evrov oziroma 7 milijonov v letu 2024, uprava pa bo razpolagala predvidoma z malenkost manj kot 7 milijoni oziroma s 6,7 milijona evrov. Večji del denarja vedno gre za redne naloge, kar ostane, tako rekoč, pa s pomočjo sofinanciranja občine dajejo za razvoj.


“V kratkem bomo pričeli s to pričakovano gradnjo tribun na nogometnem igrišču v Biljah. Dokončuje se investicija kampa Sela na Krasu, ki naj bi bila končana v teh, prvih pomladanskih mesecih, dokončuje se investicija urejanja ceste skozi Vojščico, ki je večinoma državna investicija, vendar s sofinanciranjem tudi z občinske strani, bomo pa tudi kar nekaj občinskih cest letos rekonstruirali in pa vodovodov.”


Tako je poglavitne letošnje naložbe naštel župan Mauricij Humar. Ki pa je pred svetniki izpostavil, da jih čaka več priprave načrtov za naložbe, kot pa izvedb. “Imamo kar pet, šest projektnih dokumentacij, ki se bodo izdelale do faze, da bodo pripravljene za morebitne razpise oziroma za razpise, ki se jih pričakuje.”

V to skupino sodijo urejanje kanalizacij v Biljah in Opatjem selu ter dnevnega centra za starejše v Selih na Krasu, kakor tudi gradnja tretjega dela osnovne šole v Mirnu, ocenjene na tri milijone evrov. Župan upa na ustrezni razpis za sofinanciranje prihodnje leto in temu je prilagojen proračun. “Kot smo videli, se začenjajo te investicije v drugi polovici leta, tako da namenili smo zdaj v tem osnutku proračuna za leto 2024 približno 250 tisoč evrov v naslednjem letu, ostala sredstva pa v letu 2025.”

Gradbišče naj bi torej odprli prihodnje leto, bolj proti koncu sicer, se pa utegnejo tedaj stroji po daljšem času vrniti tudi k stolpu na Cerju. Predvidena je namreč ureditev ploščadi pred zgradbo za 420 tisočakov. Toda če se ne bi izšlo z denarjem, bo ta še počakala.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down