Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ministrstvo lokacijo asfaltne baze opredeljuje kot neprimerno, a umik ni v njegovi moči; Civilna iniciativa ponuja rešitev

Lokacija asfaltne baze v Vrtojbi ni primerna, je potrdilo Ministrstvo za okolje. Poleg tega deluje brez ustreznih dovoljenj, prebivalcev pa je najbolj strah negativnih vplivov na okolje in njihovo zdravje. Vendar, kot je potrdilo za RTV, ministrstvo na isti točki poudarja, da ni v njegovi moči, da pospeši umik baze s trenutne lokacije.

Milošu Nemcu, vodji Civilne iniciative Vrtojba, v kateri že več let opozarjajo na vse nepravilnosti in škodo, se ta odgovor zdi smešen: ''Vse državne institucije zgolj hočejo nekaj dokazati, da je ta asfaltna baza na pravem mestu in da lahko dela. Vse to diši po tem, da ščitijo to dejavnost sredi vasi. Smešno je tudi zaradi razloga, da Ministrstvo to sploh izjavi. Kdo piše zakone? Kdo bi moral ščititi ljudi pred onesnaževanjem, če ne Ministrstvo za okolje in prostor?''

Vrtojbence moti prah, hrup in smrad po asfaltu, negativne vplive pa naj bi čutili celo čez mejo. Na ministrstvu so prepričani, da asfaltna baza (v lasti Kolektorja CPG) ne spada med zavezance, ki bi morali pridobiti okoljevarstveno dovoljenje, saj njena proizvodna zmogljivost ni večja od 200 ton asfaltnih zmesi na uro. Še enkrat poudarjajo, da lokacija v bližini hiš ni primerna, a je problematika njenega obratovanja stvar prostorske politike države.

''Na Civilni iniciativi Vrtojba smo zaprosili Ministrstvo za sestanek, saj imamo rešitev in predlagali smo, da bi nas minister sprejel na sestanku skupaj z glavno inšpektorico ter da se pogovorimo tako, kot je treba se pogovoriti, in to zadevo že enkrat spraviti z dnevnega reda. Za to imamo predlog, ki ga bomo na Ministrstvo podali na mizo. Upam, da bo minister sprejel našo prošnjo za sestanek,'' dodaja Nemec.

Inšpektorat RS za naravne vire in prostor je za RTV pojasnil, da je Asfaltna baza Vrtojba trenutno v inšpekcijskem postopku, ki še ni končan. A Kolektor CPG uporabnega dovoljenja za celoten kompleks ni predložil. Podjetje na drugi strani trdi, da je bila dokumentacija izgubljena in uničena v poplavah. Poleg tega so nam že pred časom odgovorili, da Agencija RS za okolje v svojih raziskavah ni ugotovila negativnih vplivov na okolje ter da delujejo skladno s predpisi in izvajajo vse potrebne meritve. To je v nasprotju s študijo Občine Šempeter-Vrtojba, ki je pokazala na slabo stanje zraka, vode in zemlje v tistem delu Vrtojbe. Občina pri tem je na strani civilne iniciative, obe strani pa sta pripravljeni svoj prav dokazati tudi na sodišču, kjer trenutno celotna zadeva stoji.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down