Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Merjenje hrupa, novi izvajalci in priprava odloka za dolgoročno urejanje festivalov ob Sotočju

Občina Tolmin je pred prihajajočo turistično sezono opravila serijo razgovorov z organizatorji glasbenih festivalov. Največ pozornosti so namenili blaženju obremenitve s hrupom, ki vpliva na kakovost bivanja okoliških prebivalcev.

Sprejeli so številne tehnične rešitve, vezane na število in usmerjenost odrov, trajanje programa ter zvočno izolacijo notranjih prostorov, pove tolminski župan Alen Červ: ''Kar je najpomembneje, dosegli smo dogovor, da bomo skupaj financirali izvedbo sistematičnih meritev hrupa na različnih lokacijah, predvsem tam, kjer je bilo največ pritožb, zato da bodo imeli organizatorji v realnem času podatke in bodo lahko sproti prilagajali tako jakost kot usmerjenost zvoka ter na ta način čim bolj omejili obremenitve.''

Župana veseli predvsem ekološka naravnanost organizatorjev, ki vsakoletno dopolnjujejo ureditev v smeri ničelnega pritiska na okolje. Poskušalo se bo razviti mehanizme, s katerimi se bo povečalo vlaganje oz. vračanje donacij v lokalno okolje, pomembna bo tudi poraba sredstev za infrastrukturo. Na osnovi letošnjih vtisov bodo jeseni pripravili odlok, ki bo festivalski turizem ob Sotočju urejal dolgoročno.

''Vse to bodo vhodni podatki, na podlagi katerih bomo potem nastavili strateško načrtovanje za prihodnja leta. Obetam si, da bomo nadaljevali z organizatorji tako konstruktivno, kot smo začeli, odprto in iskreno, tudi tam, kjer imamo različne interese, da se poslušamo in razumemo. Mislim, da je vsem v interesu, da so festivali v lokalni skupnosti dobro sprejeti in hkrati da so obiskovalci festivalov zadovoljni do te mere, da obiščejo Posočje tudi kasneje v kakšni drugi vlogi.''

Za letos najavljeni festival Tolminator Červ pojasnjuje, da je glede na termin in zvrst glasbe ekvivalenten nekdanjemu Metal Days, pri čemer so za razliko od slednjega organizatorji Tolminatorja preverjeno korektni, pripravljeni slediti pravilom lokalne skupnosti ter se predvsem držati omejitve števila obiskovalcev.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down