Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Matajurc: ''Novi odlok turizma ne ogroža, ampak ga dviguje na višjo raven''

Tarik (11)
Foto: Občina Tolmin

Poročali smo že, da sta pred letošnjo plovno sezono, ki se začenja 15. marca, občini Kobarid in Tolmin sprejeli različna odloka o plovbi z različnimi cenami. Največje povišanje je bilo v Kobaridu, v Bovcu pa še zmeraj razpolagajo s starim odlokom, reka Soča pa je tako razdeljena na tri dele.

Sredi februarja so bovški raftarji kobariški odlok vložili v presojo na ustavno sodišče, saj naj bi vseboval neustavno in nezakonito vsebino. Predstavnik GIZ raftarjev Dolina Soče Goran Kavs nam je tedaj pojasnil: 'Povsem v nasprotju s splošno prakso v Evropi, kjer je prost pretok blaga in storitev, to ne velja za naše občine. Zdaj jih bomo morali dvakrat plačevati, enkrat v bovški, drugič v kobariški občini, s tem da na Kobariškem se gre za absurdne zneske in nerazumno visoke pristojbine. Smatramo, da gre v tem primeru ne za plačevanje pristojbine za vstopno-izstopna mesta, temveč za prikrite davščine, davki kot taki pa naj bi bili samo v domeni države.''

Z Občine Kobarid smo prejeli medijsko sporočilo, v katerem pojasnjujejo, da je novi odlok, ki je začel veljati s prvim januarjem, korak k celovitemu urejanju zadev na območju reke Soče in njene doline. Njegovo sprejetje izhaja iz želje po izboljšanju razmer v dolini, pri čemer je bilo upoštevano tudi mnenje prebivalstva, ki si želi urejenosti, ohranjanja naravnega ter kulturnega bogastva doline Soče, obenem pa zagotavljanja trajnega splošnega in turističnega razvoja, a ne za ceno uničenja domačega okolja.

''Novi odlok ne pomeni uničevanja turizma, temveč bomo slednjega skušali dvigniti na višjo raven. Novi odlok je usmerjen k dvigu varstva plovbe na reki Soči in na vstopni-izstopnih mestih, omogoča ustrezno varovanje ekosistema, izboljšalo se bo infrastrukturo, ki je že dolga leta na slabi ravni. To so najpomembnejši in ključni elementi tega odloka,'' nam razloži kobariški župan Marko Matajurc.

Spremembe so šle v smeri, da je dovolilnica sedaj vezana na posamezno fizično osebo in ne več na ponudnika storitve, določena je nova višina glob za kršitve, spremenjen je tudi časovni režim. Plovba je dovoljena od 15. marca do 31. oktobra, skrajšuje se le čas plovbe, ki je omejen z vstopom na reko od 10. ure dalje in izstopom reke do 18. ure.

Kot je za konec pojasnil Matajurc, nesoglasja ostajajo zgolj z bovško stranjo, s tolminsko pa kašnih večjih težav ali nestrinjanj ni bilo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down