Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Martinovali bodo tudi v Šmartnem, v nedeljo tradicionalni pohod

Vinski hrami v srednjeveški vasici Šmartno v Goriških Brdih bodo v soboto in nedeljo odprli vrata in obiskovalce od blizu in daleč povabili na martinovanje. Poleg domačih vinarjev se bodo letos predstavili še ponudniki žlahtne kapljice iz Ilirske Bistrice in hrvaških Matulj. Oba dneva se bodo obiskovalci na prireditev lahko odpravili s pomočjo krožnega avtobusnega prevoza, pojasnjuje Tina Novak Samec, direktorica ZKTMŠ Brda:

Oba dni bomo imeli pestro dogajanje in ponudbo na stojnicah z domačimi izdelki in pridelki, degustacijami vina po kleteh, seveda s prisotnostjo naših vinarjev, poleg tega pa pestro gostinsko ponudbo z martinovimi dobrotami.“

Dogajanje bo spremljal kulturni program, ki se bo odvijal po vaških ulicah. Organizatorji napovedujejo tudi likovni ekstempore ter otroški program. Ponudbo bodo popestrile briške žene z domači pecivom. V soboto zvečer se obeta tudi ognjena predstava, v nedeljo pa otroška predstava z nabritimi klovni na hoduljah.

Vrhunec dvodnevne prireditve bo v soboto z blagoslovom mladega vina, v nedeljo pa bodo dogajanje začinili z martinovim pohodom, ki ga organizira briško planinsko društvo. Predsednica Iva Šibav pravi, da iz leta v leto beležijo več obiskovalcev z vseh koncev Slovenije in Italije in Hrvaške:

Začeli bomo pri vinski kleti na Dobrovem, zbrali se bomo okrog 8. ure, tako da bi ob 8.30 začeli s pohodom. Najprej se bomo odpravili do vasice Fojana, tam si bomo ogledali tudi znano cerkvico pri sv. Duhu, tam je pokopan tudi Rano Simoniti.“

Pohodnike bo pot nadalje vodila mimo Barbane, čez reko Reko, do Neblega, v Hruševje in naprej v Šlovrenc ter nato nazaj na izhodiščno točko. Med potjo bodo udeleženci spoznavali kulturno dediščino in enogastronomijo Brd, saj je predvidenih tudi nekaj postankov pri izbranih vinarjih.

Pohod je lažji, tako da je primeren prav za vse, ker višine ni, gre se počasi, v skupini, je voden pohod. Tako da je res primeren prav za vse.“

Pohod se bo predvidoma zaključil ob 13.30 na Dobrovem, kjer bo udeležence čakal topel obrok. Informacije o prijavah se nahajajo na spletni strani Planinskega društva Brda.

Foto: brda.si

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down