"Marmorirani divi" se tudi letos v Posočju poklanjajo s celomesečnim festivalom

Konec tedna se v dolino Soče vrača Festival soške postrvi, ki stavi na preplet posoške identitete, bogastvo narave in turizma ter tudi kulture in umetnosti. Med 22. marcem in 22. aprilom se bodo odvili številnimi dogodki: od predavanj, delavnic, pohodov, kot osrednji pa bo Ribja tržnica 5. aprila.
Dogajanje se pričenja ta petek, na predvečer svetovnega dneva voda, s predavanjem Daniela Rojška o soškem ledeniku, napoveduje Mateja Leban z Javnega zavoda za turizem Dolina Soče, ki s tolminsko občino in Ribiško družino Tolmin četrto leto zapored organizira Festival. „Tudi letos je rdeča nit ta naša želja po ohranjanju narave, trajnostne vsebine in seveda, ribištvo in ribolov, tako da se bo v tem mesecu zvrstil niz dogodkov z različnimi vsebinami, od predavanj, delavnic, čistilnih akcij, naravoslovnih dni na osnovnih šolah.“
Osrednje ime festivala ni naključje, saj je soška postrv simbol naravne dediščine in priča o lokalnem znanju za ohranjanje ogroženih živalskih vrst. Nezanemarljiv pa je tudi turistični oziroma gospodarski pomen, saj so ribiči med najbolj zaželenimi gosti. Podpredsednik Ribiške družine Tolmin Blaž Močnik: „Soška postrv je glavni magnet, glavna atrakcija naših ribolovnih voda, ribiči jo poznajo od Los Angelesa pa do Tokia, in vse vmes, vedo, kaj je Soška postrv. Marsikdo si vzame čas in kar potrebuje, da pride v naše kraje in se odpravi na ribolov za to marmorirano divo.“
Med ribiškimi gosti prednjačijo Nemci, Francozi in Švicarji, pa tudi Čehi in Avstrijci, po covidnih letih se vračajo Američani, izpostavlja Močnik. Festivalsko dogajanje se bo odvijalo tako na Tolminskem kot tudi v Kobaridu in Bovcu, kot osrednji dogodek festivala pa organizatorji izpostavljajo Ribjo tržnico 5. aprila na Mestnem trgu v Tolminu. Poudarek bo na promociji ribe kot kakovostnega prehranskega vira s predstavitvijo ponudnikov iz lokalnega okolja. „Bomo imeli tudi taki imenovani show cooking, prikaz priprave rib in drugih ribjih jedi s kuharskim mojstrom, Valterjem Kramarjem iz Kobarida.“
Pa še likovne delavnice, dan odprtih vrat Tolminskega muzeja, koncert in brezplačno vodenje po starem mestnem jedru Tolmina in pešpoti ob Tolminki, še našteva Mateja Leban, ki vabi širšo in strokovno javnost tudi na ostale dogodku v sklopu festivala. Ta se letos izvaja v okviru projekta »Okusi Alpskih rek: trajnost, ribolovna kultura in kulinarična dediščina«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo.