Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Literarna nagrada mira solkanski pisateljici Darinki Kozinc

Letošnjo literarno nagrado mira, ki jo podeljuje Ženski odbor Slovenskega centra PEN, je sinoči na podelitvi v Cankarjevem domu prejela solkanska pisateljica Darinka Kozinc, ohranjevalka kulturne dediščine aleksandrink.

Kar si štejem v posebno čast, ampak ne zgolj zame, ampak za vse tisto, kar delam, in za vse naše aleksandrinke, ki sem jih literarno oblikovala v več knjigah, tako da mi celo že očitajo da ne napišem knjige, ne da bi omenjala aleksandrinke, kar je skoraj nekoliko res. Veliko mi pomeni zlasti to, ker je ta nagrada prišla na obrobje.“

Kozinčeva v tej luči poudarja zadovoljstvo, da je slovenska literarna javnost opazila prizadevanja ustvarjalcev ob meji z Italijo. Žirija, ki podeljuje literarno nagrado mira je v obrazložitvi poudarila delovanje nagrajenke kot zbiralke in ohranjevalke kulturne dediščine aleksandrink, ki jo je literarno zaobjela v številnih delih.

Ta nagrada me obvezuje, do še večje odgovornosti do lastnega ustvarjanja in tudi do vsebin. Veliko se ukvarjam s primorsko tematiko, goriško tematiko, s tematiko meje, z zamejstvom, ker je pač moja mama zamejka in ta prostor čutim v svojih žilah, in seveda tudi s spodnjo Vipavsko dolino. Tu je še ogromno dela, ogromno tem, iskric, takih in drugačnih."

Eden od naslednjih projektov je tudi izdaja pesniške zbirke štirih primorskih avtoric, poleg Kozinčeve bodo v njej objavljene tudi pesmi Andrejke Jereb, Sabine Vostner in Olge Kolenc.

Foto: Wikipedija

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down