Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ličkanje koruze v Šempasu pomembno za ohranjanje tradicije

Foto Prispevki (7)

Včeraj so v Šempasu obeležili tradicionalni etnološki dogodek ''Ličkanje koruze'', ki je potekalo na Turistični kmetiji Pri Rjavčevih. Takšni dogodki so priložnost, da skupaj oživimo starodavne slovenske običaje, obenem pa se poglobimo v kulturo in dediščino domačih krajev.

''Ličkanje koruze je pomembno zato, da tudi ljudje iz mesta vidijo, kako se do moke pride. Ni vse, da samo greš v trgovino in moko kupiš, ampak je to proces, kako koruzo posaditi, skrbeti zanjo, jo ličkati, splesti v kito, kjer se posuši, do tega, kako se jo zmelje v mlinu, da nastane moka,'' je prepričana Tatjana Črmelj iz Turističnega društva Šempas, organizatorja dogodka.

Ličkanje koruze je pred desetletji veljalo za najpomembnejše jesensko opravilo. To je bil tisti kmečki običaj, ki je na kmetijah krajšal in popestril jesenske večere. Odkar delo na njivi opravljajo stroji, ta čar izginja, zato je prav, da se nanj spominjamo.

''V turističnem društvu Šempas smo se organizacije dogodka lotili zato, ker se naše društvo s polento predstavlja tako na domačih prireditvah kot tudi v gosteh. Zato smo se odločili, da je pomembno ohranjanje tradicije,'' zaključi Črmeljeva.

Na dogodku so poskrbeli tudi za kulturni program in uživanje ob glasbi ter za okušanje lokalnih kulinaričnih dobrot.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down