Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Letošnje leto posvečeno arhitektu, ki je zasnoval Novo Gorico

Mestna občina Nova Gorica bo skupaj z društvi, institucijami in posamezniki oblikovala program Ravnikarjevega leta in dediščine moderne v Ravnikarjem mestu 2023.

Kaj pravzaprav je ta dogodek, nam predstavi Aleksandra Torbica z Mestne občine Nova Gorica: ''Letošnje leto je Ministrstvo za kulturo razglasilo za leto arhitekta Edvarda Ravnikarja, in sicer je to 30. obletnica njegove smrti. Za Novo Gorico je to arhitekt, ki je zasnoval prvotno zasnovo mesta in ji dal pečat, ki ga danes poznamo, ko se po mestu sprehajamo. Zasnoval je mesto, ki je bilo urejeno po takrat sodobnih principih moderne in sloni na mreži, od katere najbolj prepoznana cesta je t. i. magistrala oz. danes jo imenujemo Kidričeva ulica.''

Z namenom, da se k oblikovanju programa priključi čim več zainteresiranih, je novogoriški župan Samo Turel pred kratkim sklical sestanek različnih institucij, društev in posameznikov, ki si želijo sodelovati v programu leta. Odzvalo se je lepo število goriških institucij in društev. 

''To priložnost tudi izkoriščamo za povabilo vseh tistih, ki bi želeli s svojimi aktivnostmi sodelovati v tem letu, ki je pravzaprav posvečeno ne samo arhitektu Edvardu Ravnikarju, ampak je posvečeno tudi mestu, moderni arhitekturi in, kar je zelo pomembno, posvečeno je načinu, kako mi v tem mestu živimo in kaj nam ta prostor, ki ga je oblikovalo to obdobje v arhitekturi, ponuja in kako ga želimo še naprej varovati in v njem živeti,'' doda Torbica.

Program sicer še ni natanko določen, je pa sredi priprav in bo kmalu objavljen. S tem je novogoriška mestna občina že vključena v državno koordinacijo Ravnikarjevega leta, povabljena je tudi k sodelovanju v uredniškem odboru leta na Ministrstvu za kulturo. Na občini si prizadevajo, da bi vsaj enega od dogodkov iz državnega programa izvedli tudi v Novi Gorici.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down