Letošnja trgatev v Goriških Brdih je bila zelo zgodnja, saj so trgati pričeli že 20. avgusta, količinsko pa je bil pridelek najnižji v zadnjih 30 letih, vendar zelo kvaliteten.
Letošnje leto je bilo polno izzivov, saj je bil začetek deževen, aprila je nastopila pozeba, ključna pa sta bila dež in hlad v času cvetenja, ko je trta najbolj občutljiva. Dobrodošle niso bile niti pretirano visoke temperature v poletnih mesecih.
Direktor Kleti Brda Silvan Peršolja opozarja, da so podnebne spremembe z ekstremnimi vremenskimi pojavi nova realnost: ''Če gremo že prav v detajle, komplicirano je bilo tudi zato, ker je bila visoka zračna vlaga, kar stimulira razvoj bolezni. Veseli smo, da imamo vzpostavljen model napovedovanja bolezni, tako da reagiramo takrat, ko je treba, se pravi manj obremenjujemo okolje in zadeneš takrat, ko je potrebno.''
Vinogradniške družine Kleti Brda bodo letos skupno pridelale dobro tretjino manj od pričakovanega pridelka, ki pa zaradi suhega vremena, ki je v času zorenja odneslo bolezni ter škodljivce, dosega najvišje standarde, saj je grozdje odlične kakovosti.
''Grozdje je zdravo in presenetljivo dobro. Sedaj po prvih končanih fermentacijah zelo lepo kaže Sivemu Pinotu in Sauvignonasseu. Rebuli, čeprav je trpela med sušo, je prvi dež v septembru praktično spet dal energijo. Rdeče sorte bodo - pri še tako majhnih pridelkih in majhnih jagodah - obarvane izjemno. Prezgodaj je govoriti, kakšne bodo, vsekakor pa kažejo zelo dobro. To je letnik, ki bo verjetno zelo dober,'' razkriva enolog Darinko Ribolica.
V primerjavi z lanskimi bodo letošnje odkupne cene grozdja nekoliko višje.