Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Letos v regiji zaznana gospodarska rast

Untitled Design (99)

Gospodarstvo se na splošno ohlaja, vendar rezultati letošnjega leta tega še ne nakazujejo, pravijo na Severno Primorski gospodarski zbornici Nova Gorica.

Vršilka dolžnosti direktorice Janja Kragelj Ličen pojasnjuje, da je v regiji v prvih desetih mesecih letošnjega leta zaznana gospodarska rast: „Podatki za letošnje leto za Goriško regijo kažejo, da je izvoz zrasel za 2,4 odstotka. Sicer je ta porast nižji kot v lanskem letu in pa v letu 2021, na drugi strani pa vidimo, da je uvoz upadel. To je posledica dejansko nižjega povpraševanja storitev gradbeništva, industrije, potrošnje. S tem se kaže nižja rast gospodarstva, gospodarstvo se ohlaja.“

Eden od poglavitnih vzrokov za to, da regija letos še ni občutila ohlajanja gospodarstva, so bile nižje cene energentov.

Glavna uvozna in izvozna partnerica Goriške regije je Italija, sledi ji Nemčija. Regija je sicer na 5. mestu po višini povprečne bruto plače med 12 statističnimi regijami v državi: ''Povprečno bruto plača v naši regiji je po podatkih v prvih desetih mesecih letošnjega leta znašala 2.079 evrov in je realno zrasla za 1,6 odstotka ob upoštevanju 10-odstotne nominalne rasti in pa povprečne 8,2-odstotne inflacije.''

Kako se je sicer regija odrezala glede gospodarske rasti? „Gospodarska rast v Goriški regiji raste in v letu 2021, žal trenutno novejših podatkov nimamo, je bil BDP na prebivalca 21.749 evrov, vendar je v primerjavi s Slovenijo še vedno za 13 odstotkov nižji,“ zaključuje Janja Kragelj Ličen.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down