Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"Krožno-kabinska žičnica na Kaninu v tej sezoni ne more obratovati!"

Kanin Naprava21

Na Kaninu, kot kaže, smuka v tej sezoni ne bo mogoča, sanacija poškodb na krožno-kabinski žičnici bi namreč ob najboljših pogojih trajala tri mesece. Ugotovitve iz preliminarnega poročila Zavoda za gradbeništvo (ZAG), namreč med drugim kažejo, da so na čepih nosilcev koles na dveh stebrih prisotne obrabne poškodbe, ki po mnenju preglednikov ZAG-a niso dopustne in so posledica slabega vzdrževanja.

Kot je na zadnji seji bovškega občinskega sveta povedala direktorica Sončnega Kanina, Manuela Božič Badalič, bi po mnenju ZAG-a morali opraviti pregled vseh čepov nosilcev dveh in štirih koles na vseh 52 stebrih krožno-kabinske žičnice. Vse elemente z nedopustnimi indikacijami pa da je treba nadomestiti z novimi originalnimi rezervnimi deli.

To pomeni, da moramo v tem trenutku, če bi hoteli žičnico zagnati, demontirati, pregledati, počakati, da ZAG pride, ponovno namestiti z originalnimi deli 101 baterijo. To je za tri mesece dela v lepem vremenu.“

Koliko bi znašal finančni del omenjene zamenjave, še ni znano.

Iz tega razloga lahko zaključimo, da krožno-kabinska žičnica v tej sezoni, zimski sezoni ne more obratovati.“

Obratovanje smučišča brez krožno-kabinske žičnice, ki je dostopna žičnica, pa je logistično nemogoče. Tudi da bi potrebno zagotavljali preko italijanske Selle Nevee, je logistično zelo težko zagotoviti, je še dodala.

Na podlagi podatkov iz dnevnikov vzdrževanja je direktorica Sončnega Kanina nato pojasnila, da med letoma 2017 in 2019 linija ni bila mazana z izjemo enega dneva, z njenim prihodom marca 2020 pa da se je mazanje redno in večkrat izvajalo.

In od 2020 naprej se linija maže vsako leto, kljub temu, da je pol zaposlenih manj kot jih je bilo takrat.“

Direktorica predlaga, da v družbi ostane zaposlenih nekaj ljudi, da se ne bi ponovila zgodba iz 2013, ko je smučišče ostalo zaprto in je sneg polomil naprave na smučišču, izropane so bile postaje, pokradeno je bilo orodje. To je eden od planov B, s katerim je treba računati v tej zimi, je dejala. Sejo občinskega sveta je nato zapustila in ni odgovarjala na vprašanja svetnikov, kar so sprejeli s precejšnjim neodobravanjem. Nadzorni svet družbe Sončni Kanin je direktorici sicer naložil tožbo konstruktorja in predstavnika Pome in tudi zahteval njeno razrešitev, a je zahteve o tožbah zavrnila, češ da je nadzorni svet s tem presegel svoja pooblastila in to podkrepila s pravnim mnenjem. Občinski svet je na koncu sprejel sklep, da se predsednika Nadzornega sveta Sončni Kanin Marka Gorjanca razreši.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down