Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Korak naprej, a gradnja kanalske obvoznice šele leta 2025

V dolgi zgodbi o kanalski obvoznici je bil nedavno narejen korak naprej.

Kot je dejal direktor občinske uprave Nejc Kumar, ga je možno šteti za uvod v izvedbo: “Podpisala je pogodbo z izvajalcem, ki bo objekt porušil. Je pa to del prve faze projekta.”

Direkcija za infrastrukturo je naročila rušenje zgradbe med soško regionalko in železnico na severnem vhodu v Kanal. To bo odpravilo zožitev glavne ceste na tem mestu in naredilo prostor za spodobnejše križiča ob spomeniku NOB. A kot razlaga vodja sektorja za investicije v ceste pri direkciji Tomaž Willenpart, gradbinci nato ne bodo kar nadaljevali dela: “Najprej moramo govoriti zgolj o rušitvi te hiše, ki je na koncu bodoče obvoznice, in ni predmet državnega prostorskega načrta.”

Izbrani izvajalec je za slabih 200 tisoč evrov dolžan staro hišo porušiti do konca marca. Hkrati bodo rekonstruirali glavno cesto od spomenika NOB do črpalke Petrola. Za gradnjo obvoznice pa še ni vseh dokumentov: “Na trasi obvoznice je približno 50 odstotkov zemljišč pridobljenih. Za ostale se usklajujejo s posameznimi lastniki projektne rešitve, se pač prilagaja toliko, kot se lahko. Projekti so izdelani, glede na to, da se je zakonodaja zamenjala, je treba projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja preurediti. Vendar to nekako ne vpliva na terminski plan predvidene gradnje, bolj so zemljišča. In računamo, da bi prihodnje leto zemljišča pridobili, potem pa sledi vloga za gradbeno dovoljenje, v kolikor bodo v proračunih 2025, 2026 sredstva zagotovljena.”

Nova cesta naj bi vodila od spomenika NOB proti železiški postaji, zavila levo, prečkala Sočo in se na regionalko priključila blizu pokopaliča. Čeprav je ocenjena na 6 milijonov evrov, pa je o vrednosti še nehvaležno govoriti. Ker v najboljšem primeru, jo bodo začeli graditi leta 2025.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down