Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kompleksna zgodovina čezmejnega goriškega prostora v nekdanji italijanski carinarnici na Rafutu

Nizu mini muzejev vzdolž goriškega dela slovensko-italijanske meje se bo s sobotnim odprtjem za javnost pridružila še nekdanja carinarnica na goriški strani bivšega maloobmejnega prehoda na Rafutu. Vodeni ogledi bodo potekali ob 15. uri. Vsebine je na pobudo goriške občine, ki je vodila projekt, pripravilo italijansko Združenje Quarantasettezeroquattro.

Razstava z naslovom Lasciapassare / Prepustnica kompleksno zgodovino čezmejnega goriškega prostora pripoveduje preko preprostih družinskih intimnih zgodb, poudarja Alessandro Cattunar, predsednik omenjenega združenja.

Goriška zgodba o meji je predstavljena s tremi vsebinskimi sklopi: dva se nahajata znotraj objekta, posvečena sta dnem, ko se je na meji med tedanjo Jugoslavijo in Italijo pojavila bela črta in videoposnetkom o pričevanjih, spominih in pogledih na mejo. Pri nastajanju ene od teh videoinštalacij, poimenovane Bela črta, je sodelovala tudi novogoriška režiserka Anja Medved:

Zasnovala sva jo skupaj z Alessandrom Cattunarjem in Andreo Colbacchini. Ponazorjena je preko filmskih arhivov tako iz Jugoslavije kot iz Italije, ki beležijo ta prostor. Zasnovana je tako, da na nek način zrcalijo to zgodovinsko obdobje, ko se je postavljala meja.“

Tretji razstavni sklop je posvečen pričevanjem in spominom na mejo, ki so jih delili italijanski državljani in predstavniki slovenske manjšine. Skratka, razstava Lasciapasare / Prepustnica … „Poskuša preko pripovedi ljudi približati ta prostor tudi tistim, ki se bodo tu znašli prvič in si bodo morda na ta način lažje predstavljali to kompleksno zgodovino našega mesta.“

Tretji vsebinski sklop pa predstavlja zunanja razstava, ki tok 20. stoletja beleži s fotografijami, teksti in ilustracijami.

Stalna razstava Lasciapasare / Prepustnica na italijanski strani meje na Rafutu se dopolnjuje z vsebino nekdanje carinarnice na slovenski strani. Tam je Goriški muzej pred slabimi tremi leti uredil stalno razstavo Na šverc! Z občino Gorica bo Goriški muzej sklenil dogovor o sodelovanju, tako da bo zunanji del razstave na italijanski strani dostopen tudi med tednom. Poleg te muzejske zbirke na Pristavi v sklop mini muzejev na meji, ki so v domeni Goriškega muzeja, sodijo še Vojaški stražarski stolp v Vrtojbi, Muzejska zbirka v stavbi na mirenskem pokopališču in Muzejska zbirka Kolodvor v stavbi železniške postaje v Novi Gorici.

Foto: Goriški muzej

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down