Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kolesarska na Cankarjevi bo zaključena do konca poletja

Gradnja kolesarske steze na Cankarjevi ulici v Novi Gorici, ki se je pričela v začetku letošnjega leta, se je zavlekla za dober mesec. Pogodbeni rok za izvedbo del se je namreč iztekel v začetku julija.

Višja svetovalka za investicije na novogoriški mestni občini Darja Anzeljc: "Že takoj po začetku del so se pojavili predvsem problemi zaradi drevesne zasaditve. Projekt kolesarske steze sicer ne predvideva končnih posegov v zelene pasove, vendar med samo gradnjo, v času gradnje, če želimo neke elemente obnoviti, je potrebno tudi posegati v zeleni pas in tukaj se je pokazalo takoj, da je koreninski sistem praktično na površini. Zaradi tega so se dela prvič ustavila, da se je iskalo neko boljšo rešitev in se je potem tudi preprojektiralo."

Kjer je bilo možno, so nivo kolesarske steze dvignili. Drugi večji razlog za zamik konca investicije pa je bil tudi dodatno delo na vozišču. "V okviru te investicije se gradita tudi vodovod na južni strani ulice, medtem ko dve veji toplovoda pa se obnavljata na severni strani. Z izgrandjo vodovoda, ko so se naredili pri izkopu tudi geološke raziskave, se je pokazalo, da je material bistveno slabši, kakor je bil tudi predviden, zato so bili tudi spet večji posegi v zemljišča in tudi širši."

Ko je bilo večina vozišča že razkopanega, pa je prišla na mizo tudi rešitev, da se na južnem delu obnovi celotno vozišče, še pojasnjuje Anzeljc. V severnem delu se trenutno izvajata kraka toplovoda, pri čemer so ponovno naleteli na težavo koreninskih sistemov. "Pri prvem kraku, ki je tukaj pri Kemometalu, smo hortikulturno komisijo tudi zaprosili za mnenje za eno drevo, ki je sicer izven drevoredne zasaditve. Verjetno bo potrebno odstraniti. Za drugi krak pa se je poiskala nova rešitev, ker bi bili spet ogroženi dve drevesi, na vsaki strani vozišča eno, ker je drevo točno na veji toplovoda. Da se bo poskušalo s spodbijanjem, da se ne bo kopalo in se bo poskušalo potem to rešiti, da se ta drevesa ohranijo."

Dela so bila torej zaustavljena v času iskanja novih rešitev, svoj delež k zamiku pa, kot še dodaja Anzeljc, prispeva tudi pomanjkanje delovne sile, ki je pereč izziv tudi na drugih gradbiščih. "Rok je sedaj podaljšan do konca septembra. Dva kraka, ta krak ob stadionu in krak ob ledinski šoli, tiste strani morajo biti zaključene do konca avgusta."

Investicija je sicer težka dobra dva milijona evrov.

(foto: Canva)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down