Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kobilarna Lipica prejela listino o vpisu na Unescov seznam

V Kobilarni Lipica so na krajši slovesnosti v sklopu letošnjega Festivala lipicanca iz rok ministrice za kulturo Aste Vrečko uradno prejeli certifikat Unesca, potem ko je bila konec lanskega leta tradicija reje lipicanca uvrščena na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Ministrica Vrečko je listino o vpisu predala direktorici Kobilarne Lipica Tatjani Vošinek Pucer in Klemnu Turku iz Združenja rejcev lipicanca Slovenije. Ob tem je dejala:

Gre za pomemben dogodek, ki je plod dela Ministrstva za kulturo v sodelovanju s slovenskim etnografskim muzejem in pa Kobilarno Lipica. Za nas je to velika čast in pa tudi pomembno simbolno dejanje, kajti vpis na nesnovno kulturno dediščino skupaj s čebelarstvom pomenita tudi eno zavezo sodelovanja kulture z naravo, kulture, ki povezuje.

Pri nominaciji za vpis na Unescov seznam so bile države, kjer že tradicionalno poteka reja lipicanca v nacionalnih kobilarnah ter tudi pri zasebnih rejcih, uspešne s skupno nominacijo. Poleg Slovenije, ki je je imela vodilno vlogo, so sodelovale še Avstrija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Italija, Romunija, Madžarska in Slovaška. Lipicanci imajo že stoletja simbolno vlogo v vseh osmih državah. Na to je ponosna tudi direktorica Kobilarne Lipica Tatjana Vošinek Pucer.

Ta naziv je za nas velika čast. Ga bomo negovali. Izkoristili ga bomo na način, da bomo to uporabili za povezavo med kobilarnami in za valorizacijo vseh teh poklicev, ki se ukvarjajo s konji.

Sicer pa je letošnji Festival lipicanca potekal dva dneva in obiskovalcem ponudil dogajanje za vse generacije, ki so ga poleg ogledov popestrile različne delavnice, program za otroke, glasbeni nastopi in seveda ogledi posestva in treningov, vožnje z vpregami ter prijateljska mednarodna tekma vožnje vpreg prijateljskih kobilarn, ki redijo lipicance.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down