Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kmalu plovbni odlok po reki Vipavi na območju ajdovske občine

Aktivnosti za vzpostavitev namakalnega sistem v Ajdovščini so v teku, občina si je zadala, da bi do konca junija uspeli pridobiti dovolj podpisov pogodb, kot nalaga zakonodaja, da bo projekt stekel, nadaljuje pa se tudi urejanje plovbnega režima po reki Vipavi.

Tako so ajdovski svetniki na zadnji seji potrdili dve novi izbirni gospodarski javni službi, Upravljanje namakalnega sistema in Upravljanje s pristanišči oziroma vstopno izstopnimi mesti. Župan Tadej Beočanin. „Obe dejavnosti se uvajata z namenom učinkovitega reševanja teh dveh področij, in sicer v prvem primeru gre za upravljanje namakalnega sistema, kjer pričakujemo aganžma Komunalno stanovanjske družbe, da bodo oni opravljali to izbirno javno službo in bodo v okviru te službe potrebovali dodatne človeške vire.“

Prav tako bo KSD Ajdovščina prevzela urejanje pomolov, vstopno-izstopnih točk na reki Vipavi na območju občine, kar pa naj bi uspeli zagotoviti z obstoječim kadrom. Direktor KSD Ajdovščina, Luka Jejčič, pritrjuje, saj pravi, da bodo njihove naloge in obveznosti minimalne, skrbeli bodo za urejenost okolice vstopno-izstopnih mest. Bistveno večjo vlogo bo kot skrbnik imel Zavod za šport. Direktor Uroš Pintar sicer pravi, da je neznank še veliko. „Želimo si, da bi bila to dodana vrednost občini Ajdovščina in predvsem športnega turizma v naši občini, naloge, ki bodo zajele skrbnika so precej obsežne, nedvomno bo tukaj potreba po dodatnih zaposlitvah, po opremi. Je kar precej kilometrov te rečne struge, ki jo bo potrebno okrepitev, dnevno strugo bo potrebno dnevno pregledovati, kar bo tudi naša skrb.“

Pa tudi odstranjevanje vseh predmetov, ki bi lahko ogrožali varnost plovbe, obveščanje uporabnikov o pogojih uporabe plovbnega območja, o trenutnih razmerah in spremljanje dogajanja na plovbnem območju. V kakšni fazi je sedaj odlok? „Odlok je pripravljen in v iskanju soglasij pri soglasodajalcih, ki morajo biti pridobljena pred predložitvijo odloka v sprejem občinskemu svetu,“ dodaja ajdovski župan.

Kot računa ajdovski župan, naj bi se to zgodilo predvidoma na eni od spomladanski sej. Sicer pa so sprejem odloka napovedale vse občine ob reki Vipavi, po sprejemu pa bi iskali skupnega koncesionarja.

(Foto: občina Ajdovščina)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down