Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kanalski občinski svet podprl spremembe okoljske zakonodaje

Občinski svet Kanala ob Soči je na sinočnji izredni seji podprl predlagane spremembe okoljske
zakonodaje civilnih iniciativ, ki se nanašajo na izenačitev mejnih vrednosti izpustov za sežigalnice in so-sežigalnice odpadkov.

Župan Miha Stegel:

Sedaj v en glas pozivajo tudi poslance državnega zbora. Anastazija Makorič Bevčar z Liste za zdravje in kakovost bivanja ob tem poudarja, da je ''zdravje največja vrednota, ki jo človek lahko ima'':

''Da poslanci podprejo omenjene spremembe, je najmanj, kar lahko storijo,'' še dodaja. S spremembo zakonodaje bodo morale so-sežigalnice upoštevati tudi polurne mejne vrednosti izpustov, česar jim do zdaj ni bilo potrebno. To je bila že peta pobuda za izenačitev mejnih vrednosti s strani nevladnih organizacij, razkrije Maja Blatnik iz Salonita Anhovo, ki hkrati opozarja:

''Zniževanje Salonitovega vpliva na okolje smo proaktivno predlagali s tehnološkimi posodobitvami, za katere potrebujemo spremembe okoljevarstvenega dovoljenja, vloga pa je že oddana na pristojna ministrstva,'' dodaja Blatnikova.

Kljub temu, da se s spremembami strinjajo, pa so svetnica DeSUS-a in trije svetniki SD-ja sejo protestno zapustili. Kot so zapisali v izjavi za javnost, pogojev za sklic seje ni bilo, svetnike se zavaja in se jim ne zagotovi objektivne slike o celotni tematiki, hkrati pa se krši poslovnik.

Vladimir Kolmančič (SD):

Zato predlagajo sklic redne seje z vsemi strokovnimi sodelavci. Župan Stegel na njihovo potezo odgovarja:

Za vložitev predlaganih sprememb v zakonodajni postopek morajo na kanalski občini do konca oktobra zbrati pet tisoč overjenih podpisov. Občinski svet je ustanovil tudi delovno skupino za dodatne izboljšave zakona o varstvu okolja. Na pomoč so jim priskočili tudi na Inštitutu 8. marec.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down