Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kakšna je Nova Gorica na otip?

Novo Gorico je odslej mogoče tudi zatipati. Študentje Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem so na pobudo kustosa Goriškega muzeja Davida Kožuha in v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica izdelali tipno maketo mesta, na katero so umestili 14 stavb, opremljena pa je tudi z njihovimi zvočnimi opisi. Prvič je bila predstavljena danes v atriju mestne hiše.

Da gre za poseben izdelek v slovenskem merilu, s katerim se za ranljive skupine ustvarja prijaznejše okolje, poudarja Igor Miljavec, predsednik omenjenega društva slepih in slabovidnih. Dodaja pa še:

Predvsem je to pridobitev za Novo Gorico in ne samo za slepe in slabovidne, ampak tudi za druge ranljive skupine. To je skupna zgodba, ki jo pišemo s fakulteto in z Goriškim muzejem, ki ji ne vidimo konca.“

In res to ni zadnji iz niza projektov, ki jih v sodelovanju z novogoriškim Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih snujejo v Goriškem muzeju. Tam so že leta 2016 zanje prilagodili prvo razstavo, sodelovali so pri tipni sliki in maketi Rusjanovega spomenika.

To je sedaj naslednji projekt, ki bo umeščen tudi na razstavo. Pripravlja se že maketa frnaže, ki jo izdelujejo v Šolskem centru Nova Gorica,“

napoveduje David Kožuh.

Med 21. študenti Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, ki so izdelali tipno maketo Nove Gorice, je tudi Urška Kovšca. Projekt je bil zanimiv izziv, preko katerega so spoznali veliko metod dela s slepimi in slabovidnimi osebami.

Tako da smo lahko to znanje prenesli na delovanje makete. Naučili smo se predvsem, koliko informacij se za osebe s slepoto in slabovidnostjo izgubi in kako moramo biti včasih malce ustvarjalni, da jim to lahko nazaj približamo.“

Maketa vsebuje tudi nekaj zgradb v mestu, ki jih danes ni več, tako da ponuja tudi vpogled v preteklost. Kaj o pridobitvi pravijo slepi in slabovidni?

Je nekaj novega, fajn se mi zdi, da so naredili to za nas. Sicer je Nova Gorica še po starem, videla sem, da imajo Argonavti še stopničasto streho, ker Perla je drugačne oblike. Tako da ja, zanimivo je,“

pravi Ivana Jug, članica medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica. Maketa bo sicer na ogled oziroma na otip v Goriškem muzeju.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down