Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kako Kras zaščititi pred požari? ''Več je treba delati na naravni varnosti''

Kako Kras kar se da učinkovito zaščititi proti velikim požarom? To so odgovorni deležniki ugotavljali na današnjem srečanju na sedežu Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana, na katerem so prvič predstavili projekt KARST-SAFE.

Občina Sežana je kot vodilni partner v sodelovanju z Zavodom za gasilno in reševalno službo Sežana, Občino Komen, italijansko Občino Devin Nabrežina, LAS Kras – GAL CARSO in Javnim zavodom za gasilno in reševalno službo Sežana projekt prijavila na kapitalizacijski razpis Programa Interreg VI- A Italija Slovenija 2021-2027.

''Glavni nameni tega projekta so povečati požarno varnost na Krasu. Nenazadnje je bila ta grenka izkušnja v letu 2022, ko je bil požar na spodnjem delu Krasa, mi pa si ne bi želeli, da bi se podobna situacija dogodila na našem, zgornjem delu. Zato smo kot vodilna občina našli možnost oz. projekt in vanj vključili vse kraške občine in ga razširili na italijansko stran,'' je povedal sežanski župan Andrej Sila.

Poudarek je na zaščiti prebivalstva in naselij. KARST SAFE predstavlja nadaljevanje projekta CROSSIT SAFER, ki se ga bo z iskanjem skupne rešitve za preprečevanje tveganja nesreč in okrepitvijo pripravljenosti na odziv ob požarih skušalo nadgraditi.

''Iščemo dodatne načine, kako povečati požarno varnost. Slovenija že ima nek podoben sistem, sedaj smo dobili možnost postavitve hidrantov v naravnem okolju s pomočjo državnih sredstev, ampak vidimo, da to mogoče ni dovolj. Več je treba delati na naravni varnosti, izzive iščemo tudi v protipožarni varnosti naselij, kar sistemsko ni urejeno,'' dodaja Sila.

Projekt podpirajo tudi Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za kmetijstvo in Ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu. S pripravo akcijskega načrta so pričeli že takoj po današnjem srečanju, župan Sila pa prve odgovore in rezultate pričakuje v kratkem času. Celotna vrednost projekta znaša skoraj 750.000 EUR, večino denarja bo prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down