Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kako hrana spodbuja večkulturnost in kako preko hrane udejanjiti skupen razvoj?

Odprta Kuhna Delpinova Ulica Ng
Foto: Primorske novice

Znanstveno-raziskovalni Center SAZU in Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici skupaj s partnerji iz italijanske Gorice jutri organizirata 2. Čezmejni festival transformativnih ekonomij, ki se letos osredotoča na temo "spreminjajoča ozemlja", podrobneje se posveča hrani in energiji.

V ta namen jutri pripravljajo več dogodkov na Delpinovi ulici, v soboto pa delavnico o prihodnosti Nove Gorice in Gorice po končanem projektu Evropska prestolnica kulture GO2025!

''Smisel teh dogodkov je skupaj z mladimi, otroki, s študenti, pa tudi z ostalimi mimoidočimi Novogoričani razmišljati, na kakšen način udejanjati sodoben razvoj in kako stopiti skupaj. Prav zaradi tega bomo pripravili dopoldan delavnice o peki kruha ter razmišljali o kruhu nekoč in danes, o pomenu kruha v času revščine in izobilja, popoldan pa bomo razmišljali o kulturi, kruhu, čevapčičih, Kranjski klobasi, bureku in pomenu večkulturnosti - kako lahko hrana spodbuja večkulturnost in kako preko nje udejanjati skupen razvoj,'' je razkrila Jasna Fakin Bajec, vodja Raziskovalne postaje Nova Gorica in znanstvena sodelavka Inštituta za kulturne in spominske študije.

Jutri popoldan poleg naštetega pripravljajo tudi čezmejno jezikovno delavnico o učenju uporabnih fraz v italijanščini in slovenščini, predstavitev digitalne zbirke Pisma, ob 18. uri pa je na sporedu uradna otvoritev festivala. V soboto ob 11. ste vabljeni na delavnico o bodočnosti somestja Gorice in Nove Gorice, v nedeljo ob 10ih pa na sprehod in odkrivanje malo znanih vrst dreves.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down