Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kaj sta na slovesnosti ob vstopu v schengen pred 15 leti čez mejo "tihotapila" tedanja župana Goric?

Danes beležimo 15. obletnico od vstopa Slovenije v schengensko območje. Na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko smo z dviganjem zapornic simbolično proslavili konec nadzora na notranjih mejah. Dogodek sta tedaj proslavili tudi Nova Gorica in Gorica na mejnem prehodu v Rožni Dolini. Tedanja župana Mirko Brulc in Ettore Romoli sta s pomočjo uglednih gostov simbolno dvignila zapornico na državni meji.

Ljudje so bili solzni od sreče in si nismo mogli predstavljati, da lahko prehajamo mejo kar brez kakršnekoli kontrole“

se večera izpred petnajstih let spominja tedanji novogoriški župan Mirko Brulc.

Odstranjevanje signalizacije v zvezi z mejo na mejnem prehodu Rožna Dolina, december 2007

Takrat smo pripravili tudi nekaj večjih dogodkov. Se pa spominjam prijetnega dogodka, ko smo dvignili zapornico, tam je bil Romoli in pripravili zanimiv skeč: njemu so dali v avto pršut, meni pa kavbojke. In ko je namišljen carinik našel vse to, se je takrat kolega Romoli res dobesedno prestrašil: „Ne, jaz nimam … nisem kupil tega pršuta, ne vem, kako da je to v mojem avtu!“ Iz tega je potem nastalo kar precej smeha.“

Gorici sta se po vstopu Slovenije v schengensko območje začeli tesneje povezovati, dodaja Brulc in spomni na izhajanje skupne ga napovednika goriških in novogoriških dogodkov, skupnega abonmaja, mesti je povezal mestni avtobus.

Pred petnajstimi leti pa je novogoriška filmska režiserka ob vstopu v schengen v carinarnici na mejnem prehodu Erjavčeva v okviru Kinoateljeja pripravila spovednico tihotapcev, kjer je na filmski trak snemala pripovedi prebivalcev obeh mest o tem, kako so dotlej z ene na drugo stran meje tihotapili manjše dobrine. To je bil začetek večletnega projekta zbiranja spominov skupnega goriškega prostora.

„In to je bil potem tudi povod, osnova za začetek nekega čezmejnega mestnega arhiva spomina, spominskega albuma obeh mest in predvsem njunih prebivalcev.“

Odstranjevanje policijskih kabin na mejnem prehodu Erjavčeva, december 2007

Te dni pa je s pomočjo mladih iz Slovenije, Nemčije in Francije nastala dokumentarna reportaža Meje meje meje, ki jo bodo ob današnji obletnici vstopa Slovenije v schengensko območje predvajali ob 19. uri na Mostovni.

„Ideja celega projekta pa se je nanašala na leto 1989, seveda na padec berlinskega zidu, ki je spremenil svet.“

Film je nastal v produkciji Zavoda Kino Kašča in v produkciji Crossborder Factory iz Berlina, Du coin de l'oeil iz Pariza ter z Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Naslovna fotografija: Silvia Profumi

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down