Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kaj če odpadki zagorijo? „To je katastrofa za celo občino, ne le za Volčjo Drago!“

Prevažanje tovornjakov, tudi v nočnem času, na območju cone Martex v Volčji Dragi, je pred dvema letoma spodbudilo občino, da o dogajanju obvesti pristojne. S tovornjaki so prihajale velike vreče odpadkov, sledil je inšpekcijski postopek in kazenska ovadba 46-letnega italijanskega državljana, vložitev zahteve za preiskavo potrjujejo na Okrožnem sodišču v Novi Gorici. A odpadki ostajajo v Volčji Dragi, zaskrbljenost narašča, predvsem pred morebitnim požarom, ki bi lahko pomenil ekološko katastrofo širšega obsega.

Kot je bil nedavni v sosednji Italiji, v Mošu, kjer naj bi skladiščili podobne odpadke, opozarja župan Tarik Žigon. „Smo tudi v neposredni bližini kmetijskih površin in reke Vipave. Pričakujemo, da nam bo pristojni organ lahko podal, kako to odpraviti, kdo bo to odpravil in da imamo neko uradno poročilo, sploh o tem, kaj je škodljivo, kaj ni, ali je primerno skladiščeno, ali ni in kdo bo pristopil, da se potem tudi to odpelje oziroma sanira.“

Zaskrbljeni so tudi stanovalci v bližini cone, predsednik krajevne skupnosti Bukovica – Volčja Draga, Dušan Nemec. „Sedaj moramo čimprej priti v kontakt, da se to stvar odstrani. Pod nujno. Če ne bo drugače, smo pripravljeni iti tudi na ulice oziroma na ceste, ker to je katastrofa za celo občino, ne samo za naš kraj, za Volčjo Drago. "

Kot so nam pojasnili na Inšpekciji za okolje in naravo Inšpektorata za okolje in prostor, so v letu 2020, na podlagi informacije o skladiščenju večje količine odpadkov na območju cone Martex v Volčji Dragi, uvedli inšpekcijski postopek. Ugotovili so, da je družba Isberg, najemnik del prostora družbe Martex v stečaju, kjer je skladiščenih okoli 2500 ton mešanice plastnike in gume, pomešane z drobci kovin v jumbo vrečah. „Iz dostopne dokumentacije je bilo razvidno, da je družba ISBERG prevzela material v Italiji in da je namenjen prevzemnikom iz Srbije.“ V postopku so zaključili, da gre za nezakonite pošiljke odpadkov, o ugotovitvah pa obvestili pristojni organ v Italiji in Srbiji, a vračanja odpadkov nazaj v državo odpreme ni bilo mogoče zagotoviti. Obenem so družbi Isberg izdali odločbo, da mora zagotoviti obdelavo odpadkov, ki jih skladišči v vrečah v Volčji Dragi in da mora ministrstvo obvestiti o prenehanju obratovanja naprave za predelavo odpadkov, v skladišču kompleksa ABK v Šempetru pri Gorici. „Zavezanec odrejene obveznosti ni izpolnil, zato je bil na ARSO podan predlog, da se ISBERG d. o. o., izbriše iz evidence obdelovalcev odpadkov, v zvezi s skladiščenimi odpadki v Volčji Dragi pa je bil izdan sklep o dovolitvi izvršbe. Sum storitve kaznivega dejanja v zvezi z nezakonitimi pošiljkami odpadkov, ki so bili pripeljani iz Italije, namenjeni v Srbijo in se trenutno skladiščijo v Sloveniji, na lokaciji cone Martex v Volčji Dragi je inšpektorat naznanil tudi Policijski upravi v Novi Gorici in Okrožnemu državnemu tožilstvu.“

Novogoriški kriminalisti so v drugi polovici 2020 podali kazensko ovadbo zoper 46-letnega italijanskega državljana zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Obremenjevanje in uničevanje okolja, ki je na tem območju skladiščil smeti.

K zbiranju informacij je v začetku pristopila tudi Civilna zaščita, v začetku leta je poveljstvo prevzel Milivoj Perkon: „Sklepamo lahko da sistem pregona ne deluje v redu, kajti ne glede na ugotovitve, da je to deviantno ravnanje, ni bilo, razen uvedbe postopka, narejeno nič. Se pravi, vsi odpadki so ostali še vedno deponirani na tem območju. Dokler nas sedaj v tem času, po dveh letih, niso na to opozorili sosedje, da smo ponovno k temu pristopili."

Inšpektorji sicer ugotavljajo, da je stanje nespremenjeno, na naše vprašanje so pojasnili, da so na podlagi informacije, da na lokacijo cone Martex v Volčji Dragi ponovno dovažajo odpadke, 7. februarja letos opravili inšpekcijski nadzor, kjer so ugotovili, da je bilo nekaj 10 vreč prestavljenih izpod nadstreška na prosto, sicer pa je stanje glede količine odpadkov tako, kot je bilo v času izdaje odločbe z dne 6. maja 2021. Nekaj dni pred njimi so do enakih ugotovitev prišli tudi novogoriški policisti.

Po naših informacijah bo prihodnji teden na to temo potekal tudi sestanek na občini s stečajnim upraviteljem družbe Martex, Blažom Poljšanškom, ki za naše klice danes ni bil dosegljiv.

Na ministrstvo za okolje in prostor, njegove službe oziroma ostale službe države, pristojne za omenjeno problematiko, se je s pobudo oglasil tudi primorski poslanec Matjaž Nemec, ki poziva, da "nemudoma sprožijo vse postopke ter na operativni ravni storijo vse za preprečitev zdravstvene in ekološke katastrofe, ki preti Goriški: takojšnja strokovna ocena nevarnosti odpadkov na območju podjetja Martex v stečaju, odstranitev odpadkov in njihovo primerno skladiščenje/uničenje ter ukrepanje zoper odgovorne."

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down