Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Jevšek in Arčon z zamejskimi organizacijami v Štanjelu: "Država je močna, kakor ima močno mejo."

V Štanjelu se je danes odvilo srečanje med ministroma za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksandrom Jevškom in za Slovence v zamejstvu in po svetu Matejem Arčonom ter delegacijo predstavnikov obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, Slovenskega deželnega gospodarskega združenja (SDGZ) ter Kmečke zveze. Na sestanku so spregovorili o vključenosti slovenske narodne manjšine v Italiji v čezmejne programe, še posebej v Interreg Italija-Slovenija 2021-2027.

Minister Jevšek o današnjem srečanju: „Današnji sestanek je rezultat dogovora ob mojem zadnjem obisku in kontaktu z zamejskimi organizacijami, da se čisto na operativni ravni pogovarjamo o tem, kakšne so možnosti zamejskih organizacij, da sodelujejo pri Interreg projektih Slovenija-Italija, ki so že v teku.

V tem trenutku je razpisanih 34 milijonov evrov evropskih sredstev od skupno 71 milijonov evrov.

Poleg Interreg projektov je Jevšek predstavil tudi možnosti sodelovanja na sredstvih iz regionalnega razvoja. „Sem jih tudi seznanil, da odpiramo pri Minitsrtvu za kohezijo in regionalni razvoj tudi Zakon o skladnem regionalnem razvoju, katerega namen je predvsem, da obmejnim območjem damo poseben pomen, zato da se bo Slovenija razvijala bolj skladno, kot se, da se bo decentralizirala in da bojo območja ob meji postala močna, ker država je tako močna, kakor ima močno mejo.

Današnje srečanje je nadgradnja sestanka v Novi Gorici, dodaja minister Arčon: „Predvsem, da smo že konkretno pogledali, kako in na kakšen način se lahko slovenske narodne skupnosti in njene organizacije vključijo v te čezmejne projekte. V prejšnji perspektivi so bili vključeni v treh projektih, računamo, da bo letos teh projektov več.

Prav s tem namenom je Urad zagotovil finančna sredstva ustanovitve projektne pisarne v zamejstvu, ki, tako Arčon, pomaga pri prijavi teh sinstiotucij na razne razpise. Ta deluje pod okriljem SDGZ. Arčon pa omenja tudi projekt potencialne vzpostavitve Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) Kras Carso. „Ki bo ta prostor še bolj povezal in še bolj obogatil, tako kot je EZTS GO v preteklosti. Ta pot je prehojena in tukaj lahko nudim ves suport in pomoč pri ustanovitvi tovrstne institucije, ki je res zelo dragocena za obmejni prostor.

Sedež kraškega EZTS bi bil tokrat na slovenski strani, in sicer v Lipici. „Predstavitev, ki sem ji danes sledil, me navdaja z optimizmom, seveda pa tudi z odgovornostjo, da kot minister zadolžen za kohezijo in regionalni razvoj skupaj z našimi sodelavci, imamo tudi enoto tudkaj v Štanjelu, naredimo vse, da pomagamo območju na eni in drugi strani meje, da se bo razvijalo in da bodo naši zamejski Slovenci aktivno participirali pri evropskih sredstvih.

še pove minister Jevšek, ki je napovedal v kratkem odprtje razpisa za obmejna problemska območja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down