Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Je v hišnem prahu v Anhovem "odtis" Salonita?

V občini Kanal se je komajda zaključila dvoletna raziskava o onesnaženosti okolja, natančneje zasečenosti zraka z drobnimi delci, pa se je že začela nova. Poimenovali so jo Ocena potencialnega vpliva sežiga in sosežiga odpadkov na zdravstvene posledice pri ljudeh. Pripravil jo je inštitut za javno zdravje skupaj z več zdravstvenimi in znanstvenimi ustanovami, z inšitutom Jožef Stefan in UKC Ljubljana vred.

Kot razlaga kanalski župan Miha Stegel, je predvidena zelo široka paleta meritev stanja okolja:

V okviru tega projekta bo izvedeno več različnih meritev, tudi zemljin, cestnega prahu, hišnega prahu in prahu na podstrešjih. V študijo bodo vključeni meteorološki podatki, drugi okoljski podatki, podatki Arsa, tako kot podatki, ki jih je izvedel dr. Griša Močnik, in če bodo potrebne še druge meritve.”

Glavni namen projekta je, če strnemo, da se na podlagi podatkov o kakovosti zraka, voda in tal ter zdravstvenih podatkov na območju okoli anhovske cementarne ugotovi povezanost med obratovanjem tovarne in zdravjem ljudi.

Cilj te študije je, da iz znanih podatkov potegne nekatere ugotovitve oziroma, kar je pač možno na tako majhnem vzorcu prebivalcev.”

Ker bodo vzeti tudi vzorci prahu po hišah okoli Salonita, bodo izvajalci raziskave prve občane obiskali ravno tem času. Občina jih je naproša, da sodelujejo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down