Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Izzivov na področju starejših tudi v Brdih ne manjka

Javna Razprava Domsko Varstvo Starejsih Brda

Prisluhniti potrebam starejših. Tako bi lahko strnili namen včerajšnje razprave o domskem varstvu starejših, ki se je odvila v Vili Vipolže in katero so sooblikovali predstavniki Občine Brda in novogoriških Doma upokojencev ter Centra za pomoč na domu.

»Z javno razpravo smo želeli osvetliti nekaj aktualnih problematik, torej domskega varstva, pomoči na domu. Poznamo nekaj dobrih praks goriških občin, dnevnih centrov za starejše ali kot nam bolj znane Hiše dobre volje. Nekaj smo želeli tudi slišati o varovanih stanovanjih oziroma stanovanjskih skupnostih, nekaj minut smo posvetili tudi zagotovitvi dolgotrajne oskrbe,« pove podžupanja Občine Brda Teja Jelina, ki je vodila razpravo. Kot še poudarja, so želeli občanom pomagati pri iskanju rešitev za obdobje, ko starejši ne morejo več poskrbeti zase. Dobrodošel je bil, kot še izpostavi, zaključni nasvet direktorja Doma upokojencev Nova Gorica Bojana Stanteta, da naj v Brdih gradijo majhne zgodbe. V Brdih že nudijo storitve brezplačnih prevozov za starejše in pomoč na domu, tukaj je tudi enota doma upokojencev.

Pomembno problematiko prepoznega iskanja pomoči pa je izpostavila vodja Centra za pomoč na domu Bernarda Pirih. Zato Jelina izpostavlja:

»Mislim, da je potrebno ljudi v narekovaju naučiti že prej razmišljati o teh stvareh, da se potem tudi oni privadijo tega obdobja, ko ne bodo zmogli več.«

Aktivno so k razpravi tudi na slednjo problematiko pristopili tudi občani, ki so podajali mnenja, predloge in tudi zastavili precej vprašanj. Ugotovitev prisotnih je bila tudi, da so Brici zelo aktivni dolgo v starost, zaradi česar tovrstne storitve iščejo, ko res ne gre več.

Izkazuje se sicer tudi, kot pojasnjuje Jelina, da občani niso dovolj osveščeni o storitvah na področju starejših oziroma da informacije iščejo pozno, kar je bilo razbrati tudi v anketi o potrebi po Hiši dobre volje v Brdih. Rezultate ankete je sinoči predstavila vodja oddelka za splošne zadeve in družbene dejavnosti Občine Brda Nika Fabricijo Jug. Glede dnevnega centra za starejše Jelina poudarja, da se stvari zelo hitro spreminjajo in da bo čas pokazal, kaj je potrebno narediti v Brdih.

»Bo treba ponovno prisluhniti potrebam, torej občanom, in videti, na kateri točki smo. V bistvu ustavilo se ni nikoli,« še izpostavi Jelina. Še vedno poteka iskanje primerne lokacije in objekta. Možna rešitev je povezan objekt, v katerem bi potekal medgeneracijski pretok.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down