Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Iz ruševin starega gradu bo nastala nova turistična atrakcija

Untitled Design 2024 06 05t094432.763
Foto: soca-valley.com

Projekt je pripravljen, pogodba podpisana. Kmalu se bodo začela gradbena dela na Kozlovem robu, ki so del projekta Grad na Kozlovem robu – preteklost za prihodnost.

''Ruševine starega gradu bomo z nadgradnjo poskušali spremeniti v še eno turistično atrakcijo, ki bi dopolnjevala obisk Tolminskih korit v eno celodnevno izkušnjo,'' je razkril župan Občine Tolmin Alen Červ.

Občina je projekt kot vodilni partner v družbi Tolminskega muzeja in Javnega zavoda za turizem Dolina Soče dve leti nazaj uspešno prijavila na Javni razpis Ministrstva za kulturo, od katerega je pridobila več kot 1,1 milijona evrov nepovratnih sredstev. S skupno vrednostjo skoraj 2,1 milijona evrov pa je projekt za Občino Tolmin eden največjih v zadnjih letih. Glavnino pričakovanih stroškov predstavljajo prav stroški opreme in gradbenih posegov, ki so bili predhodno usklajeni z novogoriško Območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

''Gre se za interpretacijo ruševin skozi multimedijski center in 360-stopinjsko digitalno izkušnjo, hkrati pa smo do tja gor potegnili vso komunalno infrastrukturo, elektriko, vodo, tako da je primeren tudi za gostinsko ponudbo v okviru dogodkov in morda tudi neko stalno ponudbo, vendar to je stvar naslednje faze,'' dodaja Červ.

Občina Tolmin se kot lastnik objekta v projektu osredotoča na urejanje potrebne infrastrukture, Tolminski muzej pripravlja sodobno prezentacijo grajske dediščine, zavod Turizem Dolina Soče pa razvija nove turistične produkte. Prvi dogodek bo predvidoma takoj ob zaključku del, poleti leta 2025.

Gradbeni posegi obsegajo nadzidavo in nadkritje severozahodnega stolpa ter njegovo usposobitev za prezentacije, sanacijo kletnega prostora in njegovo usposobitev za info točko, sanacijo t. i. kapele in njeno usposobitev za prezentacije, obnovo obstoječega grajskega stopnišča, prenovo dveh vodnih zbiralnikov na nivoju grajskega dvorišča in namestitev varnostne ograje na grajskem dvorišču ob obodu grajskega zidu.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down