Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Infrastruktura za EPK: objavljen razpis za nadgradnjo železniške postaje v Novi Gorici, v zaključni fazi sporazum za nakup objektov

Te dni je direkcija za infrastrukturo na portalu javnih naročil objavila razpis za nadgradnjo novogoriške železniške postaje. To pomeni pomemben korak k vzpostavljanju infrastrukture za projekt Evropske prestolnice kulture. Kaj vse se bo v okviru razpisa uresničilo, povzema novogoriški župan Samo Turel:

Zelo smo veseli, da smo po pogajanjih z državo uspeli priti do te točke, ko je dejansko objavljen razpis za gradbena dela na območju celotne železniške postaje Nova Gorica. Ta razpis zajema zunanjo prenovo železniškega poslopja skupaj z ureditvijo pritličja na novo, tistega javnega dela, ki služi vsem potnikom.“

Razpis poleg tega zajema še umik tovornih tirov, izgradnjo podhoda pod železniškimi tiri in ureditev novih peronov, poleg tega pa še izgradnjo novega parkirišča za avtomobile na vzhodni strani železniških tirov. Gre za obsežen projekt, tako po izvedbeni kot po finančni plati.

Kolikor je v razpisu napisano, naj bi šlo za dobrih 28 milijonov vredno investicijo. Po naših podatkih pa ima direkcija v primeru, da bi kaj šlo narobe, rezerviranih še nekaj sredstev.“

Turel upa, da bo postopek tekel gladko, brez morebitnih pritožb, ki bi ga zavlekle.

Na omenjenem območju se pripravlja še ena investicija: v zaključni fazi je sporazum med Slovenskimi železnicami, direkcijo za infrastrukturo in novogoriško mestno občino za nakup skladišč Slovenskih železnic, v katerem bo v okviru EPK urejeno medkulturno vozlišče EPICenter, nadalje za nakup objekta SVTK severno od Trga Evrope in za objekt, v katerem trenutno deluje t. i. železniški zdravstveni dom. Vse te objekte bo pridobila občina. Po županovih besedah ravno danes v Ljubljani poteka še zadnji tehnični pregled sporazuma.

Računamo, da bo do konca meseca sporazum dejansko tudi podpisan. Je pa danes zadnji uskladitveni sestanek, da se še tehnično pregleda, če sporazum stoji tako, kot je bil napisan.

Ocenjena vrednost za nakup omenjenih objektov se giblje okoli milijona evrov, sredstva je občina že rezervirala v rebalansu proračuna.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down