Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Hotel Sabotin 70. obletnico obeležuje z razstavo

Hotel Sabotin 70 Let Razstava

Hotel Sabotin v Solkanu praznuje 70 let. Pod tem imenom je vrata prvič odprl leta 1954 in nadaljeval bogato zgodovino poslopja, ki je bilo kot dvorec zgrajeno v 18. stoletju. Register nepremične kulturne dediščine ga opredeljuje kot poznobaročno podeželsko vilo furlanskega tipa, katere prvi znani lastniki so prihajali iz dežele Saške, kasneje pa je prešla v roke čedajske plemiške rodbine Puppi. Njena najbolj prepoznavna značilnost je rustikalni polkrožno sklenjen kamniti portal, ki še danes krasi glavni vhod v hotel, ter balkon z balustradno ograjo nad njim.

''Zanimivo je, da je ta stavba, ki je imela funkcijo središča gospodarske posesti, v lasti plemiške rodbine, že v 30. letih prejšnjega stoletja dobila novo funkcijo, in sicer hotelsko-gostinsko. Ta je postala prepoznavni znak same stavbe in se je tako tudi do danes ohranila,'' je povedala Alenka Di Battista iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

V namen praznovanja je lastnica hotela, tj. Družba HIT, priredila retrospektivno razstavo z naslovom »Hotel Sabotin skozi čas«. V avli so na ogled postavili zanimivo slikovno in tekstovno gradivo, ki ponazarja prej omenjeno pestro zgodovino stavbe.

''Imamo primere starih dokumentov, začenši z dokumentom o ustanovitvi samega Hotela Sabotin. Zbrali smo nekaj izsekov iz zgodovinskih knjig, ki pričajo o izvoru same stavbe, pa tudi precej zanimivih fotografij, ki pričajo o zanimivem kulinaričnem in družabnem dogajanju v teh prostorih, ki je bilo pestro že v 50. letih, potem v 60. letih prejšnjega stoletja. Še danes se veliko domačinov spomni legendarnih plesov ob vikendih,'' je dejala Maša Koglot iz Družbe HIT.

Hotel Sabotin 70 Let Razstava 2

Razstava bo na voljo za ogled do 31. marca, praznovanje pa bodo v prihodnjih mesecih nadaljevali še z različnimi zabavnimi, kulinaričnimi in kulturnimi dogodki.

Hotel Sabotin je danes dobro poznan tudi po restavraciji, kjer ponujajo sezonsko prilagojene jedi in dobrote različnih ''tematskih'' kuhinj. Slikovita hotelska avla je postala priljubljeno stičišče umetnikov ter prostor za srečanja in razstave različnih kulturnih društev.

''Gostimo lahko hotelske goste in goste v restavraciji, ki prihajajo iz lokalnega okolja. Hotel ima 68 sob, več kot 120 ležišč. Lani ga je obiskalo 11.000 gostov iz 50 držav, drugače pa restavracijo dnevno obišče okrog 200 gostov,'' pa nam razkrije pomočnica vodje Hotelov Sabotin in Lipa Jana Jakin Petejan.

Za konec je treba poudariti, da letos svojo 40. obletnico praznuje prav družba HIT, v kateri že obljubljajo, da priložnosti za druženja in praznovanja ne bo manjkalo.

Hotel Sabotin 70 Let
Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down