Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Hiša aleksandrink v Prvačini bo lepša in bolj varna

V Prvačini se je začela dolgo načrtovana obnova hiše aleksandrink. Gre za objekt, ki je evidentiran kot muzej in je namenjen prikazu bivanjske kulture aleksandrink in dokumentov ter predmetov iz njihovega časa. Za izvajalca gradbeno obrtniških del je bilo izbrano podjetje GT Podgornik iz Črnič.

Kaj vse bodo obnovili, pojasnjuje Darinka Kozinc, predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Prvačina:

Obnavljala se bo streha, pod zgoraj, v spodnjem nadstropju ne bo kaj dosti razen čajne kuhinje. Dobili bomo težko pričakovane toalete v zunanjem prostoru, fasada in polkna. Nekoliko so pa vprašljiva vhodna vrata.“

V projektu Hiša aleksandrink, poleg nosilca LAS v objemu sonca in Mestne občine Nova Gorica, sodeluje tudi omenjeno Društvo aleksandrink Prvačina, ki je ključno pri urejanju ambienta in ohranjanju snovne in nesnovne dediščine ter izvajanju dogodkov, povezanih z aleksandrinkami. Kaj bo obnovljen objekt pomenil za društvo?

V prvi vrsti bo hiša varna, varnejša kot je bila doslej, ker je že odpadal omet, pa tudi streha ni bila najbolj sigurna. Drugi problem, ki je bil zelo pereč za obiskovalce, so bili toaletni prostori, Tukaj se moram zahvaliti župnišču, župniku, ki je imel velik posluh, da smo imeli ključe za najnujnejše primere, da so lahko obiskovalci odšli v župnišče.“

Skupna višina investicije znaša skoraj 125.000 evrov. Prenova objekta bo potekala do sredine oktobra 2023. Del sredstev za prenovo je Mestna občina pridobila na javnem razpisu LAS v objemu sonca, in sicer nekaj več kot 60.000 evrov iz sklada Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down