Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

HE Solkan začasno prenehala z obratovanjem, ribiči šokirani zaradi pogina rib v Soči na italijanski strani

Zaradi izjemno nizkega pretoka reke Soče, ki je posledica dolgotrajnega sušnega obdobja, je včeraj z obratovanjem začasno prenehala HE Solkan, kar se doslej zgodilo leta že 2003. O ekološki katastrofi medtem poročajo na italijanski strani, Soča umira zaradi suše, pretok se je spustil na 14 kubičnih metrov na sekundo, iz luž pobirajo ribe, ki umirajo.

"Trenutno je povprečni pretok reke Soče v Solkanu tako nizek, da ne omogoča varnega obratovanja turbin. Ekološko sprejemljiv pretok se bo zagotavljal s prelivanjem vode čez jezovni zapornici in znaša toliko, kolikor je naravni dotok Soče," so sporočili iz družbe Soške elektrarne Nova Gorica. Direktor Radovan Jereb

Trenuten pretok znaša okrog 14 kubičnih metrov na sekundo:

Tudi obeti niso rožnati, večjih padavin ni na vidiku, kratkotrajne padavine pa v tem obdobju ne bi bistveno spremenile zadev.

O pravi ekološki katastrofi medtem poročajo na italijanski strani, Soča umira zaradi suše: "V zadnjih dneh smo šokirani zaradi pogina rib v obsegu, ki mu še nismo bili doslej priča," nam je o trenutnem stanju povedal ribič, Alex Puntin, ki nam je poslal spodnji videoposnetek, ko si ribiči skupaj prostovoljci prizadevajo, da bi rešili čimveč ribjega življa. Rešili so že skoraj 2 toni rib, ki so umirale v majhnih lužah, stanje pa je vsak dan bolj resno.

(Video: Ekološka katastrofa - Prostovoljci rešujejo presušeno reko Sočo)

(Video: Produzione Video Friuli di Alex Puntin)

„Danes je eden tistih dni, ki jih ne bi želel nikoli doživeti. Moja Soča, posebej dela, ki mi je najbolj pri srcu, je mrtva, izsušena in skušamo rešiti nerešljivo.“ Tako uvodoma pove ribič Alex Puntin. Na območju Gradiške so v zadnjih 10 dneh izgubili več kot kilometer ene najlepših rek v Italiji, priča so pravi moriji rib, ki so jih še iz zadnjih ostankov vode prostovoljci rešili, ko so jim bile štete ure. Rešiti so uspeli tudi nekaj velikih primerkov, predvsem krapov, ki so jih spustili nekaj sto metrov stran, kjer je pri železniškem mostu zaenkrat še dovolj vode, da lahko preživijo.

„Hvala vsem prijateljem, ki so prišli na pomoč, nekateri tudi z družinami. To je bila edina svetla točka tega grozljivega dneva, videti otroke, našo prihodnost, s kanglicami... Odrasli se vam opravičujemo, da vam zapuščamo tako uničen svet.“

(Naslovna foto: SENG)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down